open-navfaktor-logo
search
Obraćanje javnosti
Vučić za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji: Time muškarci uče šta je rodoljublje
Predsjednik Srbije Alekdandar Vučić je u svom obraćanju javnosti istakao da se zalaže za uvođenje obaveznog vojnog roka.
06.05.2022. u 21:34
get url
text

- Moj prijedlog će biti da se u narednom periodu uvede obavezni vojni rok od 90 dana. To nije šest mjeseci, ni 365 dana, na nadležnim vojnim organima je da pokažu računicu koliko bi nas to koštalo. Time se stiče odgovornost, time muškarci dobijaju na zrelosti, da nauče šta je rodoljublje, šta je posao, obaveza - naglasio je on.

- To će doprinijeti jačanju graničnih dijelova zemlje, južno od Čačka imamo jako malo vojnika, vratili bismo život u te gradove. Pospješili bismo razvoj, a na organima i Parlamentu je da prijedlog odbije ili prihvati poslije ozbiljne rasprave. Samo da mi iz Vojske ne odgovore kako nemamo kadar za obuku, jer to neću da prihvatim. Neka nađu druge ljude za obuku - rekao je, prenio je Mondo.

Na temu o vojnoj neutralnosti Srbije, Vučić je rekao da ćemo ostati vojno neutralni.

- Srbija će ostati vojno neutralna, ni na jednoj teritoriji u okruženju nemamo da nije u NATO-u. Naša je želja da budemo jedina ne NATO zemlja u regionu i ostat ćemo na toj politici - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.