open-navfaktor-logo
search
Evropski judo kup za juniore
Vučurević osvojio bronzu za BiH
Evropski judo kup za juniore, kojim je restartovan judo tour za juniore poslije više od godinu i po dana pauze zbog pandemije koronavirusa, okončan je danas u Sarajevu.
20.06.2021. u 19:07
get url
text

Nakon tri zlatne medalje prvog dana takmičenja, juniorski reprezentativci Francuske su i danas potvrdili zašto njihova zemlja predstavlja istinsku velesilu kada govorimo o judu. I danas su Francuzi osvojili tri zlata, a pridodali su im i četiri srebra te jednu bronzu.

Najsjajnija odličja za Francusku osvojili su Leonie Gonzalez koja je u finalu kategorije do 52 kilograma savladala zemljakinju Chloe Devictor.

I u finalu do 100 kilograma sastala su se dva francuska takmičara, a na kraju je Kenny Liveze bio bolji od Orsa Dermeea. U apsolutnoj kategoriji Tieman Diaby je donio ukupno šesto zlato na Evropskom judo kupu za juniore, a treće danas.

Švicarac Aurelien Bonferroni trijumfovao je u kategoriji do 81 kilograma, a bronzanu medalju za Bosnu i Hercegovinu u ovoj kategoriji osvojio je Božidar Vučurević. On je u borbi za treće mjesto porazio Francuza Emira Janfaouija.

-Zadovoljan sam zbog medalje. Moglo je biti i bolje nakon duže pauze da nije bilo greške u drugoj borbi za koju sam sam kriv. Pokušao sam sa pogrešnom tehnikom, a protivnik je to iskoristio. Ipak, u nastavku sam se iskupio na najbolji način i stigao do medalje. Slobodno mogu reći - zasluženo - kazao je Vučurević nakon dodjele medalja.

Bugarka Anastasiia Balaban okitila se zlatom u kategoriji do 48 kilograma, dok je Turkinja Ozlem Yildiz slavila u konkurenciji džudistkinja do 57 kilograma. Obje su u finalnim mečevima bile bolje od francuskih takmičarki Anais Perrot i Marthe Fawaz.

Mađar Gergely dominirao je u konkurenciji džudista do 90 kilograma i na kraju superiorno slavio protiv Nizozemca Loeka Van der Velda.

Organizacija dvodnevnog takmičenja bila je poseban izazov za Džudo savez Bosne i Hercegovine, no u Evropskoj judo uniji nisu pogriješili kada su restart takmičenja za najbolje juniore na Starom kontinentu povjerili nacionalnom savezu naše zemlje.

- Veoma smo sretni jer smo restartovali juniorski tour, i za to je EJU trebao podršku federacija koje su u mogućnosti organizvati turnir u zahtjevnim uvjetima. Džudo savez BiH pronašao je skoro perfektna rješenja sa ovom lokacijom. Obično su dvorna i hotel dva odvojena balona, a ovdje smo sve imali u jednom - kazala je Katarina Rodrigues, sportska direktorka EJU-a, te dodala:

- Lokalni organizator se dobro pripremio. Testiranje na COVID-19, koje je zahtjevan i važan proces, bilo je dobro organizovano i rezultati testova brzo su stizali. Lično sam veoma zadovoljna. Iste informacije dobila sam i od učesnika, a moram pohvaliti i medijsko pokrivenost, posebno zbog direktnih TV prijenosa.

Evropski judo kup za juniore nastavlja se u portugalskoj Coimbri već 3. i 4. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.