Vujošević predstavljen u KSBiH: Ne znam zašto Teletović i Nurkić ne bi igrali?

Objavljeno: 13.06.17 u 11:10 Autor: S. Selimović

Duško Vujošević, novi selektor košarkaške reprezentacije BiH, danas se pojavio u Sarajevu, prvi put izašao pred novinare i najavio predstojeće aktivnosti našeg državnog tima. 

Vujošević je predstavio i stručni štab, a asistirat će mu Mensur Bajramović i Josip Pandža, dok je kondicioni trener Osman Handžić.  

- Čast mi je što sam pozvan da budem selektor. Svjestan sam problema koji postoje generalno za rad reprezentacija u ovom periodu. Svjestan sam na odnos igrača prema nacionalnom selekcijama i krovne nacionalne kuće za evropsku i svjetsku košarku nisu našle modus. Na ovim prostorima se uvijek igrala vrhunska košarka. Ovdje postoji tradicija, veliki broj talenata i to je izazov. Rezultati u mlađim kategorijama pokazuju da loza rađa još - kazao je Vujošević u svom prvom obraćanju, dodavši:

- Bez košarke ne mogu. Svojm iskustvom i znanjem mogu da pomognem da se košarka u BiH vrati na nekadašnji nivo. Naravno, ništa neće ići lako. Neophodan je dobar početak. Sistem, koji će dovesti do rezultata.

Vujošević je najavio da će obaviti razgovore sa svim igračima, poručivši da se niko ne odaziva njemu, nego reprezentaciji.

- Vjerujem da će odziv igrača biti dobar. Nurkić i Teletović? Ne znam zbog čega ne bi igrali? Termin se ne poklapa sa obavezama u NBA. Svi NBA klubovi nezvanično traže od igrača da pauzu iskoriste za odmor. Nema razloga da ne budu u prvom dijelu. U pretkvalifikacijama mogu igrati, u kvalifikacijama ne, jer to se poklapa sa obavezama u NBA - objasnio je Vujošević, nahvalivši Nurkića:

- Nurkić je ekstra potencijal. Brz, snažan i razumije košarku. On je ključ oko kojeg bi trebalo da se pravi ova reprezentacija

Okupljanje reprezentacije zakazano je 2. juli, a prvu prijateljsku utakmicu naš tim igrat će protiv Bjelorusije. Potom slijedi turnir u Makedoniji, gdje se protivnici još ne znaju, te dvije pripremne utakmice protiv Austrije.

Vujošević je prokomentarisao i protivnike u pretkvalifikacijama.

- Švedska ima dobru reprezentaciju. Selektor Bosnić je entuzijasta. I ostale reprezentacije nisu za potcijenit. Iskusni trebaju biti primjer mlađima. Svako ko dođe na okuplanje treba da učestvuje u kreiranju dobre atmosfere - naglasio je Vujošević.