Državni sud prihvatio je nagodbu Ilije Vukašinovića i Pravobranilaštva BiH za isplatu materijalne štete u iznosu od 7.000 maraka nakon oslobađajuće presude za zločine počinjene u Rogatici.

Vukašinović je tužio BiH zbog duševne boli koju je pretrpio tokom 199 dana provedenih u kućnom pritvoru za vrijeme trajanja postupka u kojem je oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Rogatice.

Sud BiH je prihvatio i prijedlog Vukašinovićevog advokata Dejana Bogdanovića da se oslobodi plaćanja sudskih troškova zbog lošeg imovinskog stanja.

-S obzirom na činjenicu da Vukašinović nikada nije radio i da nema primanja osim dnevnica kojima obezbjeđuje egzistenciju, nikada nije imao pa ni sada nema imovine na svoje ime. U više navrata je hospitaliziran u ustanovi 'Jagomir'. Živi s bratom i majkom u njenom domaćinstvu, u kući od tridesetak kvadrata udaljenoj 23 kilometra od Rogatice - rekao je Bogdanović.

U maju 2017. godine Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Vukašinovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u septembru 1992. na području Rogatice.

On je, zajedno s još sedam osoba, oslobođen optužbi da je u rogatičkom selu Karačići strijeljao i zapalio 20 Bošnjaka.