open-navfaktor-logo
search
Rusija slavi
WADA ukinula suspenziju najboljim ruskim sportistima
Na kongresu na Sejšelima za prestanak suspenzije je glasalo devet od 12 članova Izvršnog odbora WADE, dvojica su bila protiv, a jedan suzdržan
20.09.2018. u 21:21
get url
text
Yelena Isinbaeva

Ruski sportisti opet bi mogli pod svojom zastavom sudjelovati na međunarodnim takmičenjima nakon što je Međunarodna anti-dopinška agencija (WADA) u četvrtak ukinula trogodišnju supenziju Ruske anti-dopinške agencije (RUSADA).

RUSADA je ostala bez međunarodnih ovlasti i licence u oktobar 2015. godine zbog velike afere dopinga ruskih sportista na ZOI u Sočiju, a koji je laboratorij u Moskvi prikrivao i zataškavao.

Kako navodi ruska agencija TASS, na kongresu na Sejšelima za prestanak suspenzije je glasalo devet od 12 članova Izvršnog odbora WADE, dvojica su bila protiv, a jedan suzdržan.

Službena Moskva je s oduševljenjem dočekala odluku WADA-e, pa je presjednik Ruske anti-dopinške agencije Jurij Ganus kazao kako je to prvi korak prema povratku kredibiliteta Rusije, a list Sport Express piše da je to "Kraj noćne more za ruske sportiste".

Ipak, ruski mediji upozoravaju da je WADA ukidanje suspenzije uvjetovala jasnim poštivanjem pravila i rokova, a jedan od tih uvjeta je i potpun uvid u dokumantaciju RUSADA-e, kao i priznanje McLarenovega izviješća o nepravilnostima u ruskom sportu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.