- Svjestan sam koliko mladih je napustilo zemlju jer tu je strah od novog rata. Sreća RS nema pristup takvom oružju kakvom je imala u balkanskim ratovima. To su obavještajni podaci koje imamo ne samo od EU, već i NATO-a. Artiljerija više nije dostupna RS-u. Također, tu je prisustvo međunarodnih snaga. Znam da su smanjenje, ali imamo garancije od generala da oni mogu dovesti trupe do 6.000 vojnika u roku od 24 sata do sedam dana od prvog momenta - rekao je Waitz za N1

Kazao je da ga brine to što Narodna skupština RS-a usvojila zaključke o prijenosu nadležnosti naglasivši da je to "jasan dokaz početka secesije".

VEZANI TEKST - Waitzu i Francu uručeni Principi za izmjene Ustava BiH: Prenijeti poruke Parlamentu EU

- Moji pravni savjetnici kažu da je to neustavno, krivično djelo, protuzakonito. I ja vidim da je ovdje sasvim dovoljno terena za visokog predstavnika i njegovu historijsku ulogu da osigura Ustav, zaštiti Ustav BiH i sporazume iz Dejtona. Njegova je jasna uloga. Mislim da mora odmah otpustiti Dodika i sve političke aktere koji podržavaju ove protuzakonite neustavne akcije. Naš predstavnik EU poziva da još malo sačeka, da ima mogućnosti za dijalog. Ali, o čemu da pregovramo? Za mene nema načina da se pregovara ako se i dalje negira genocid u Srebrenici. Nema potrebe da se razgovara o državnoj imovini, ono što Dodik sada koristi da isplati svoje sumnjive kredite. Za mene je to crvena linija. Naši predstavnici kažu da ima još prostora za dijalog, ali ja mislim da ne - naglasio je.

Istakao je kako će Njemačka sada dati jasnu podršku visokom predstavniku i poslati jasnu poruku – Dejtonski sporazum je sporazum koji je trebao zaustaviti nasilje, ali nije bio dobar prijedlog za budućnost BiH.

Govorio je o etničkim podjelama i upitao:

- Imamo istinskog Hrvata koji glasa za istinskog hrvatskog predstavnika. Ko odlučuje ko je pravi Hrvat? Je li uzimamo nalaz krvi? To vodi ka fašizmu.

Pozvao je Evropsku uniju da se umiješa s obzirom da u budžetu nema stavke za Opće izbore 2022. i osiguraju slobodne izbore bez utjecaja.

Ukoliko Milorad Dodik dođe sustra na sastanak u Predsjedništvo, Waitz je rekao da će mu poručiti sljedeće:

- Prvo ću mu reći da će se suočiti s protivljenjem, da on uništava budućnost svojih ljudi, uništava svoje ljude i oduzima im legitimno pravo. On mora paziti kakve odluke donosi, miješa i uništava perspektivu budućih generacija. On je neodgovoran jer zloupotrebljava nacionalističku retoriku kako bi sakrio svoj profit i interese. Potkopava zemlju - zaključio je Waitz.