open-navfaktor-logo
search
Historijski korak
WHO: Iskorijenjen i drugi virus uzročnika dječje paralize, ali može se vratit
Iskorjenjivanje poliovirusa tipa 3 važna je prekretnica prema svijetu bez poliomijelitisa, ali ipak se ne smijemo opustiti - rekla je doktorica Matshidiso Rebecca Moeti
25.10.2019. u 14:33
get url
text

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je "historijski korak" naprijed prema iskorjenjivanju dječije paralize pošto je stručna grupa potvrdila da je u svijetu iskorijenjen drugi od tri tipa poliovirusa uzročnika te bolesti poznate i kao poliomijelitis.

Ta vijest, koju je objavilo Globalna komisija za iskorjenjivanje poliomijelitisa (Global Commission for the Certification of Poliomyelitis Eradication), znači da je aktivan još samo virus tipa 1 pošto je virus tipa 2 iskorijenjen 2015., a za virus tipa tri to je saopćeno ove sedmice.

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa srezano za više od 99 posto od 1988. godine, ali tip 1 virusa koji izaziva dječju paralizu još je endemičan u Pakistanu i Afganistanu u kojima je ukupno 88 osoba zaraženo ove godine, prenose mediji.

Riječ je o ponovnom rastu zaraženih nakon rekordno niskog broja u 2017. kada su bila zabilježena 22 slučaja.

- Iskorjenjivanje poliovirusa tipa 3 važna je prekretnica prema svijetu bez poliomijelitisa, ali ipak se ne smijemo opustiti - rekla je doktorica Matshidiso Rebecca Moeti, direktorica WHO-a za Afriku.

Savez za cjepiva GAVi pozdravio je objavu "kao izvanrednu pobjedu u borbi protiv poliomijelitisa".

Polio napada nervni sistem i može izazvati nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest se ne može liječiti, ali se infekcija može spriječiti vakcinom te je dramatičan pad oboljelih u zadnjim desetljećima ostvaren upravo zahvaljujući sistemskom vakcinisanju novorođenčadi i djece.

Međutim, u populacijama u kojima cijepljenje nije provedeno, poliovirusi se mogu ponovno javiti i brzo proširiti. Slučajevi se mogu pojaviti i u sredinama u kojima je imunitet nizak, a higijenski uvjeti manjkavi jer cijepljene osobe mogu izbacivati virus i tako izložiti opasnosti one koji nisu cijepljeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.