open-navfaktor-logo
search
Ako je moguće
WHO: Svi kontakti moraju se testirati, bez obzira imaju li simptome ili ne
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da se sve osobe koje su bile u kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom trebaju testirati, pokazivale one simptome ili ne.
27.08.2020. u 21:53
get url
text

To je preporuka stručnjaka WHO-a, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su epidemiolozi ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiologinja WHO-a Maria van Kerkhove nije komentirala stanje u Sjedinjenim Državama, ali je rekla da ta UN-ova agencija preporučuje da se, ako je moguće, svi "kontakti testiraju, nezavisno o razvoju simptoma", piše Index.hr.

- Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, a znamo i da osobe koje nemaju simptome također mogu prenijeti virus - izjavila je.

Ona je naglasila važnost testova koji bi se trebali upotrijebiti za pronalaženje aktivnih slučajeva i njihovo izoliranje i za traženje njihovih kontakata.

Promjena američkih smjernica je diskretno obavljena u ponedjeljak na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na upliv Bijele kuće na tu odluku.

Predsjednik Donald Trump je više puta ocijenio da njegova zemlja treba manje testirati i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u SAD-u.

Podaci iz SAD-a govore o više od 5,8 milliona potvrđenih slučajeva COVIDA-19 i blizu 180.000 umrlih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.