open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
WHO zabrinut zbog novih kontrola EU oko izvoza vakcina: Uvijek ispaštaju najranjivije zemlje
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je danas da novi potezi Evropske unije o pooštravanju izvoza vakcina protiv koronavirusa nisu od pomoći te ocijenila da te mjere ne smiju da stanu na put pobjeđivanju virusa na globalnom nivou.
29.01.2021. u 21:42
get url
text

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus i ostali zvaničnici te organizacije upozorili su da bi to moglo da dovede do ometanja distribucije vakcina, što može rezultirati i usporavanjem borbe protiv koronavirusa.

Evropska unija je ranije danas uvela mehanizam kontrole izvoza vakcina protiv koronavirusa proizvedenih u EU, prema kome će prije nego što daju dozvolu za izvoz, države EU morati da provjere s Evropskom komisijom da li je farmaceutska kompanija koja je potpisala sporazum o vakcinama s blokom te doze i dostavila.

Ukoliko kompanija još nije dostavila obećane doze vakcina državama EU ili je najavila kašnjenja u distribuciji, Evropska komisija može da zabrani izvoz u zemlje van bloka.

Zvaničnica WHO Mariangela Simao također je upozorila na moguće efekte novog mehanizma na distribuciju vakcina u svijetu.

- U ovom trenutku, nije od pomoći da bilo koja zemlja uvodi kontrole izvoza ili bilo kakve barijere neophodnim stvarima, kao što su vakcine ili drugi dostupni lijekovi - rekla je.

Specijalni savjetnik generalnog direktora WHO Bruce Aylward kazao je da takve mjere ne smiju stati na put pobjeđivanju virusa svuda u svijetu.

- Ono što nas najviše brine je što uvijek ispaštaju najranjivije zemlje, kad god se uvedu restrikcije ili barijere - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.