open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Wigemark: Sada je važno da svi stanu na loptu i da se ne povlače u svoje rovove
Lako je davati neke bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, već realnost – rekao je Wigemark
21.08.2019. u 13:05
get url
text

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas da žali što jučer nije održana sjednica Predsjedništva BiH i nije došlo do imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

- Mi iz EU shvatamo da je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO savezu i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati. U ovom trenutku niko ne govori o članstvu – rekao je ambasador Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Cilj BiH je, dodao je, članstvo u EU, a kako je rečeno i 5. augusta, bit će potrebne neke dodatne odluke da bi se dalje rješavalo pitanje NATO-a.

- Ono što je sada važno jeste da svi stanu na loptu. Prošlo je deset mjeseci a vlast još uvijek nije formirana i mora se misliti na opšti interes građana, koji žive u oba bh. entiteta – naveo je Wigemark.

Kaže da nedavni sporazum o principima formiranja vlasti, koji su postigli lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, jeste dobar polazni osnov. Kada se formiraju vlasti bit će na njima da implemeniraju taj, kako je istakao, načelni dogovor.

- Kao i svaki drugi politički dogovor i on je podložan različitim tumačenjima, ali ono što je važno jeste da sjednu zajedno, da razgovaraju, da se ne povlače u svoje rovove, već da razgovaraju i pokušaju doći do dogovora koji će funkcionisati - naglasio je Wigemark.

Lično misli da postoji neko praktično rješenje za sva pitanja.

- Mislim da nije potrebno pretjerivati, odnosno dramatizovati bilo koje od ovih pitanja. Nema mjesta za to – uvjeren je.

Naveo je i da bi volio da ohrabri i članove Predsjedništva BiH i sve druge političke lidere u zemlji da budu odgovorni, pokušaju naći neki zajednički interes, da ne kritikuju jedni druge i pokušaju naći neka rješenja u interesu svih građana BiH, jer su izabrani da se bave rješenjima, a ne problemima.

- Lako je davati neke bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, već realnost – rekao je Wigemark i dodao da BiH jeste dio EU i važno je da se to pitanje riješi što prije.

Za EU je, ističe, važno da će mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU doći na dnevni red, a u tom trenutku bit će posmatrano da li postoji formirana vlast u zemlji i da li ona može nastaviti kretanje na tom putu.

Šef Delegacije EU danas je u Banjoj Luci učestvovao u dijalogu s novinarima o tom mišljenje te pitanjima slobode medija, izdržavanja, okupljanja, vladavini prava...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.