open-navfaktor-logo
search
Veliki rizik
Yellen pozvala poslovne lidere da razgovaraju o granicama javnog duga SAD-a
Američka ministrica finansija Janet Yellen pozvala je izvršne direktore i poslovne lidere kako bi razgovarali o rezultatima rizičnih političkih igara oko gornje granice zaduživanja Sjedinjenih Američkih Država.
09.05.2023. u 10:24
get url
text

Pozivi dolaze nakon njene poruke Kongresu da bi Sjedinjene Države mogle prestati plaćati svoje obaveze već 1. juna ako zakonodavci ne riješe ograničenje javnog duga prije toga - pomjereni vremenski rok koji je povećao pritisak na predsjednika Joea Bidena i republičkih zastupnika da pojačaju pregovore.

Budžetski ured Kongresa također predviđa da postoji "značajno veći rizik da će Trezor ostati bez sredstava početkom juna" zbog slabije naplate poreza od očekivanog.

U izvještaju objavljenom prošle sedmice ekonomisti Bijele kuće rekli su da bi dugotrajno neizvršenje obaveze uništilo više od osam miliona radnih mjesta i prepolovilo vrijednost berze.

U kratkotrajnom neizvršenju, privreda bi pretrpjela gubitak oko pola miliona radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti bi porasla za 0,3 procentna poena.

Biden će se u utorak sastati sa sva četiri kongresna čelnika - čelnikom većine u Senatu Chuckom Schumerom, čelnikom većine u Senatu Mitchomom McConnellomom, vođom većine u Predstavničkom domu Kevinom McCarthyjem i čelnikom manjine Hakeemom Jeffriesom - u nadi da će izbjeći potencijalno neispunjavanje obaveza i katastrofalne ekonomske posljedice za manje od mjesec dana.

Bijela kuća je objavila da neće pregovarati oko gornje granice javnog duga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.