open-navfaktor-logo
search
Britanski muzičar
Yusuf Islam: UN je nakon genocida u Srebrenici doživio veliki pad reputacije
Poznati britanski muzičar Yusuf Islam izjavio je da genocid u Srebrenici koji nije spriječen uzrokovao veliki gubitak reputacije Ujedinjenih nacija (UN).
14.07.2020. u 13:23
get url
text

Britanski muzičar, pjesnik i predavač koji je komponovao pjesmu o Srebrenici odgovarao je na pitanja novinara AA povodom 25. godišnjice genocida.

On je kazao da je UN nakon genocida u Srebrenici doživio veliki pad reputacije, dodavši da je ta činjenica pokazala da velike sile ne žele stvoriti ujedinjenu svjetsku instituciju koja bi mogla donositi moralne odluke i intervenirati kada je to potrebno.

- Dovoljno je pogledati stotine neutjecajnih odluka koje stoje na policama Generalne skupštine UN-a - rekao je Islam. 

On je spomenuo 143. ajet sure Bakara, koji glasi "I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da Poslanik bude protiv vas svjedok" te je dodao da ni islamske zajednice nisu uspostavile neko korisno ujedinjenje. 

- Vlasti muslimanskih zemalja su razjedinjene, uglavnom slijede neke razvijene zemlje. Čekaju zeleno svjetlo od tih zemalja - istakao je Islam, okarakterišući ovo stanje "tužnim". 

On je naglasio da bi trebala biti uspostavljena nepristrasna struktura koja će biti utemeljena na osnovnim ljudskim pravima.

- Ta struktura bi trebala imati dužnost da štiti svoje članice u slučaju napada - rekao je Islam.

Naveo je da bi spomenuta struktura mogla ličiti na UN, ali da ne bi trebala imati iste nedostatke.

- UN je postao neefikasan zbog mehanizma Vijeća sigurnosti koje se nalazi u centru organizacije i upravlja snagom koju posjeduje UN - kazao je Islam.

Istakao je da su mediji za vrijeme rata u BiH imale snažnu ulogu dodavši:

- Da nije bilo svakodnevnih vijesti, mnoge stvari bi ostale skrivene. I ja sam kao i mnogi drugi za genocid u Srebrenici saznao putem medija. Te vijesti su sledile krv u venama svih muslimana, posebno onih koji žive u Evropi.

Islam je kazao da nije imao priliku da posjeti Srebrenicu, ali da je učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama koje su tokom rata bile pokrenute za pomoć BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.