open-navfaktor-logo
search
Kazna za teror
Za bombaški napad na džamiju u SAD-u 53 godine zatvora
Liderka paravojne antivladine grupe iz američke savezne države Illinois, za koju vlasti kažu da je organizator bombaškog napada na džamiju u Minnesoti 2017. godine, osuđena je na 53 godine zatvora zbog tog napada koji je užasnuo muslimansku zajednicu tog dijela SAD-a.
14.09.2021. u 09:34
get url
text

Emily Claire Hari, koja je optužena i kojoj je suđeno i presuđeno pod imenom Michael Hari i koja je nedavno objavila promjenu spola, suočavala se s minimalnom zatvorskom kaznom od 30 godina zbog napada na Islamski centar Dar al-Farooq u Bloomingtonu.

To je bio minimum koji je tražila odbrana, no tužitelji su tražili doživotni zatvor, jer su naveli da Hari nije preuzela odgovornost za napad.

Agencija AP navodi kako niko nije povrijeđen u bombaškom napadu, no veliki broj pripadnika zajednice džamije je svjedočio o traumama koje su ostale.

Okružni sudija Donovan Frank kazao je kako dokazi jasno pokazuju da je namjera Hari bila da "prepadne, ugrozi i terorizira pojedince muslimanske vjere", prenosi Al Jazeera Balkans.  

- Različitost je snaga ove države. Svako ko to ne razumije ne razumije ni ustavno obećanje države koje dovodi mnoge ovdje - istakao je on.

Hari se kratko obratila prije izricanja presude i kazala:

- Kako je mojih prvih 47 godina života bilo blagoslovljeno, ne mogu se žaliti na posljednje tri, a s obzirom na blagoslovljen i sretan život, ne mogu ništa tražiti dodatno od sudije.

Također je navela kako su žrtve, koje su svjedočile prošle kroz "traumatičan period" i poželjela im "najbogatije Božje blagoslove u Isusu Kristu".

Hari je osuđena u decembru po pet tačaka, uključujući uništavanje imovine zbog njenog vjerskog karaktera i sprečavanje slobodnog ispoljavanja vjerskih uvjerenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.