Općina Centar Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica ulaže maksimalne napore kako bi svojim građanima obezbijedila što kvalitetnije uvjete za život. 

Da je ova lokalna zajednica posvećena zaštiti i poboljšanju životne sredine govori i podatak da je za projekte zaštite i uređenja okoline u općinskom budžetu za ovu godinu izdvojeno više od 3,6 miliona maraka. Projekti se odnose na izgradnju i uređenje gradskih parkova i manjih javnih površina, dječijih ciciban igrališta i sportskih ploha, uređenje i ozelenjavanje grobalja, uvođenje selektivnog odlaganja otpada i drugo. Uz sve to, u proteklom periodu uspješno su provedene brojne ekološke akcije čišćenja i uređenja javnih površina na mnogim lokacijama na području Centra.

Iako Općina Centar ulaže velike napore kako bi njeno područje bilo što ugodnije mjesto življenja, građani nisu zadovoljni čistoćom javnih površina u centru grada. Svjedoci smo zapuštenih zelenih površina, prljavih ulica, nelegalnih deponija otpada te gotovo svakodnevnog devastiranja parkovskog mobilijara.

Općina Centar je slika i ogledalo glavnog grada Bosne i Hercegovine gdje svakodnevno boravi veliki broj turista i gdje se održavaju značajne kulturne, sportske i druge manifestacije od značaja za BiH ali i za regiju.

Jedan od velikih događaja na području općine Centar i ovog ljeta je jubilarni 25. Sarajevo Film Festival, koje će se od 16. do 23. augusta održati pod pokroviteljstvom UNESCO, kada će naš grad biti u znaku Srca Sarajeva.

U susret ovom velikom kulturnom događaju, na inicijativu načelnika Općine Centar  Nedžada Ajnadžića, i ovaj put pokrenuta je kampanja za čistu i urednu općinu. Akciju čišćenja i uređenja organizira Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar u saradnji sa drugim nadležnim općinskim službama, štabovima civilne zaštite i savjetima mjesnih zajednica, kao i kantonalnim javnim komunalnim preduzećima Rad i Park te Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Bjelave, a želja i namjera je uključiti što veći broj građana da daju svoj doprinos kao mnogo puta do sada iskazujući i na taj način visoku ekološku svijet.

Pridružimo se ovoj akciji čišćenja i uređenja Centra i pokažimo da smo zaista Srce Sarajeva, navodi se u saopćenju Općine Centar.