Ovaj desert ne traži puno vremena, a počastit ćete sebe i svoje ukućane.
Za pitu od jabuka potrebno vam je:
- Pakovanje jufki
- 1 kilogram jabuka
- 150 grama oraha
- 1/2 male kašikice cimeta
- 100 grama smeđeg šećera
- malo ulja ili putera za premazivanje
Za agdu vam je potrebno:
- 500 mililitara vode
- 500 grama šećera
- jedan vanilin šećer
Agdu pravite tako što ćete staviti da se kuha šećer sa vodom i vanilin šećerom. Neka se kuha oko pola sata. Ostavite da se hladi.
Jabuke ogulite i izrendajte, dodajte šećer i cimet, zatim nasjeckajte orahe i sastavite sa jabukama.
Uzmite tri lista jufke, svaki od njih premažite uljem ili puterom i stavite jednu jufku na drugu. Stavite četiri-pet kašika jabuka i zarolajte. Slažite u pleh koji ste pouljili i posuli sa malo brašna. Nastavite ovaj proces svedok ne potrošite jufke i smjesu.
Premažite sa malo istopljenog putera i pecite na 200 stepeni Celzijusa 20 minuta.
Kada pita bude pečena zalijte je sa hladnom agdom. Ostavite da se hladi.
Uživajte u ovom ukusnom i tradicionalnom desertu.