open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Za dionicu tunel Zenica - Donja Gračanica 9,2 miliona eura
Vlada FBiH je donijela Odluku o prihvatanju granta za finansiranje Projekta na Koridoru Vc, poddionica tunel Zenica - Donja Gračanica, na osnovu Ugovora zaključenog u Sarajevu dana 10. marta 2021. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan u iznosu do 9.222.000 eura.
15.04.2021. u 14:51
get url
text
Tunel Zenica - Donja Gračanica

Sredstva će biti korištena za izgradnju autoceste po međunarodnim standardima, dužine 3,9 km između Donje Gračanice i tunela Zenica, uključujući Sjevernu petlju, zajedno s mostom preko rijeke Bosne i cestom za povezivanje s magistralnom cestom.

Odlukom je data i saglasnost za zaključenje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, kao i Sporazuma o podgrantu između FBiH i JP Autoceste FBiH.

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Federalna vlada je donijela Odluku da Federacija BiH prihvata grant do 6.219.140 eura za finansiranje Projekta Koridor Vc za poddionicu Buna - Počitelj, po Ugovoru o grantu zaključenom u Sarajevu 10. marta 2021. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan. Sredstva granta su namijenjen za izgradnju 7,2 km duge dionice autoputa po međunarodnim standardima.

Vlada je potvrdila da je dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno Ugovor o grantu. Za realizaciju današnje odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Federalna vlada je utvrdila da je rekonstrukcija raskrsnice na M-l7 na sjevernom ulazu u Grad Mostar (dionica Potoci) projekt od javnog interesa za Federaciju BiH.

Ovakva odluka omogućava pribavljanje urbanističke saglasnosti i obavljanje postupaka eksproprijacije na zemljištu, sa objektima i infrastrukturom, kao i početku realizacije ovog projekta.

Za realizaciju Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i Grad Mostar.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.