Za funkciju ministra u novoj vladi Iraka apliciralo je 36.000 ljudi, a među njima je 15 posto žena, javlja Anadolu Agency (AA).

Novoizabrani predsjednik Iraka Behram Salih za mandatara za sastav nove iračke vlade imenovao je šiitskog političara Adila Abdul-Mehdija koji je tokom karijere zastupao različite političke pravce, a predstavlja se kao nezavisni pojedinac na političkoj sceni.

Abdul-Mehdi već radi na sastavljanju kabineta, a u ponedjeljak je objavio javni poziv svim građanima da na službenoj internet stranici apliciraju za funkciju ministra u njegovoj vladi.

-Visoke pozicije u vladi, uključujući i ministarska mjesta otvorene su za sve žene i muškarce, državljane Iraka koji ispunjavaju osnovne ustavne preduvjete za obnašanje javnih funkcija - poručio je Abdul-Mehdi u nesvakidašnjem konkursu koji je jedan od prvih koraka u njegovoj namjeri da pomiri dvije rivalske šiitske grupe koje istodobno tvrde da imaju većinu u parlamentu.

Za tri dana za funkcije premijera u vladi prijavilo se 36.000 osoba, a iz mandatarovog ureda je saopćeno da će razmatrano biti 9.317 prijava koje ispunjavaju preliminarne uvjete.

U saopćenju se navodi kako je 97 posto aplikanata navelo da nije član niti jedna iračke partije, a da je 23 posto kandidata s visokom stručnom spremom.

Abdul-Mehdi je 76-godišnji iskusni političar i jedan od rijetkih koji uživa ugled i u SAD-u i u Iranu. Irački mediji javljaju da njegovo postavljanje za mandatara podržava i utjecajni šiitski klerik, ajatolah Ali Al-Sistani.

Rođen je u buržujskoj šiitskoj porodici kao sin državnog ministra u periodu Kraljevine. U Bagdadu je studirao ekonomiju, a postdiplomske studije pohađao je u Francuskoj. Govori arapski, engleski i francuski jezik.

Političku karijeru je počeo u partiji Baas, a zbog progresivnih stavova je neko vrijeme proveo i u pritvoru. Ti izazovi su ga udaljili od arapskog nacionalizma, a i Francuskoj se pridružio maoističko-komunističkim strujama. Nakon revolucije u Iranu, Abdul-Mehdi se priklonio političkom pravcu u čijem fokusu je islam.

Riječ je o političaru koji se od 80-ih godina nalazi na važnim pozicijama u Vrhovnom islamskom vijeću Iraka, ali u Irak se iz Francuske vratio tek 2003. godine, nakon američke okupacije te zemlje.

Odmah po dolasku u Bagdad je postao član privremene vlade kao ministar finansija u vladi premijera Iyada Allavija. Godinu kasnije imenovan je i za zamjenika predsjednika Iraka Jalala Talabanija.

I u odlazećoj vladi premijera Al-Abadija je Abdul-Mehdi obnašao funkciju premijera za naftu, što je najvažniji resor u toj zemlji.

Abdul-Mehdi je sa većine funkcija odstupio samovoljno, a u javnosti je poznat po izjavi da u džepu uvijek nosi spreman tekst ostavke na kojoj god funkciji da se nalazi.

Analitičari tvrde da je ključno pitanje da li Abdul-Mehdi može ostati cijeli četverogodišnji mandat na poziciji šefa vlade.

Shodno Ustavu Iraka, Abdul-Mehdi u narednih 30 dana treba formirati novu vladu te zemlje. Ta funkcija pripada šiitskim političarima na osnovu sporazuma iz 2003. godine koji također nalaže da predsjednik države dolazi iz kurdskih, a šef parlamenta iz sunitskih političkih redova.