Za Graničnu policiju nije skandalozno kada se njihov uposlenik pijan autom zabije u restoran

Objavljeno: 19.05.17 u 14:43

Nakon Faktorovog teksta "Skandalozna proslava u Graničnoj policiji: Pijani službenik se autom zabio u restoran, pa pobjegao" oglasila se i Granična policija Bosne i Hercegovine saopćenjem pretenciozno naslovljenim sa "demanti".

U reagiranju koje potpisuje glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković, ne negira se da se incident dogodio, da je uposlenik te policijske agencije bio pijan kada se automobilom zabio u stakla na restoranu gdje je Centralni istražni ured organizirao proslavu, ali u GPBiH u tome ne vide ništa skandalozno, pa čak ni to da je njihov kolega nakon što je polupao stakla na restoranu bježao od policije.

Ovaj čin svoga uposlenika GP pokušava pravdati i time da je on vozio privatni automobil, što je u Faktorovom tekstu i navedeno, kao i da se radilo o "internoj proslavi"?! Proslava je dakako bila interna, a to da se incident desio nakon radnog vremena nikako ne može biti opravdanje za skandalozno ponašanje državnog službenika kojeg plaćaju građani ove zemlje.

To da "se radi o pripadnicima GPBiH koji su svojim radom identificirali i prekinuli nekoliko organiziranih kriminalnih grupa koje su se bavile prekograničnim kriminalom" ni na koji način ne umanjuje činjenicu da se jedan od njihovih kolega tog dana ponašao kranje nedolično, pa eventualni uspjeh jednog tima ne može biti opravdanje za takvo ponašanje pojedinca. Uposlenik GPBiH nije na području Ilidže, kako to navodi Dujković, učestvovao u saobraćajnoj nesreći što bi manje-više značilo da se radi o nesretnom slučaju, nego se pijan automobilom zabio u restoran i, prema procjeni vlasnika ugostiteljskog objekta, načinio štetu od oko 10.000 KM. 

Reagiranje Granične policije na tekst o nedoličnom ponašanju njihovog uposlenika prenosimo u cijelosti:

- Na portalu Faktor 18.5.2017. objavljen je tekst "Skandalozna proslava u Graničnoj policiji: Pijani službenik se autom zabio u restoran, pa pobjegao". Tekst sadrži niz netačnih informacija koje narušavaju ugled pripadnika Granične policije BiH zbog čega tražimo da demanti objavite u cijelosti na način da je, kao i tekst koji demantiramo, vidan na home pageu portala. Prije svega, naslov teksta o skandaloznoj proslavi je neadekvatan jer je 16.5.2017. upriličena interna proslava pripadnika Centralnog istražnog ureda van prostorija Granične policije BiH tokom koje nije zabilježen niti jedan incident koji bi se u medijskoj prezentaciji mogao podvesti pod skandal. Na privatnoj proslavi nisu dodjeljivane novčane stimulacije, kako je to navedeno u tekstu. Također, smatramo da su činjenice da je zaposlenik GPBiH van radnog vremena u vlastitom vozilu učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj nije bilo povrijeđenih, iskorištene za dovođenje u negativni kontekst pripadnika Centralnog istražnog ureda GPBiH na čelu s načelnikom Semirom Pašanbegovićem. Riječ je o pripadnicima GPBiH koji su svojim radom identificirali i prekinuli nekoliko organiziranih kriminalnih grupa koje su se bavile prekograničnim kriminalom, o čijim rezultatima redovno informiramo novinare portala Faktor.ba i drugih medija u BiH i regionu. O činjenici da je zaposlenik GPBiH izvan radnog vremena na području Ilidže učestvovao u saobraćajnoj nesreći obaviještena je Policijska uprava Ilidža čiji su službenici obavili uviđaj i očekujemo da se provede redovna procedura predviđena za ovakve situacije. Također, s obzirom na to da je događaj evidentiran van radnog vremena, da nisu korištena i oštećena materijalno-tehnička sredstva GPBiH, naknadno će se utvrditi postojanje osnova za eventualno pokretanje postupka, čime demantiramo da je zaposlenik prema postojećim procedurama trebao biti suspendiran. Demantiramo i to da je načelnik Centralnog istražnog ureda Semir Pašanbegović svjedočio saobraćajnoj nesreći - stoji u reagiranju.

VEZANI TEKST - Skandalozna proslava u Graničnoj policiji: Pijani službenik se autom zabio u restoran, pa pobjegao

VEZANI TEKST - Potvrđeno iz MUP-a KS: Krsmanović se trijeznio u policiji i oduzeta mu vozačka dozvola