Za hobi bila presudna TV reportaža: Ivica Đotlo uspješno izrađuje stare jedrenjake

Objavljeno: 07.01.17 u 12:00

Ivica Đotlo iz Bile kod Viteza već četiri godine uspješno izrađuje stare jedrenjake. Godinama je odlazio na Jadran i divio se ljepotanima s jedrima, a jedna reportaža na TV-u bila je presudna da se odluči za hobi modelarstva starih jedrenjaka.

- Izradom modela starih jedrenjaka bavim se već četiri godine. Slučajno sam vidio jednu reportažu na televiziji o starim jedrenjacima koja me jako zainteresirala za ovaj posao. Kako nisam sklon porocima odlučio sam se baš za ovaj hobi od kojega za sada ne očekujem puno. Jednostavno kada imam slobodnog vremena odlazim u svoju radionicu i polagano pravim jedrenjake. To me odmara, odnosno relaksira a do sada sam poklanjao svoje radove prijateljima i rodbini. Ubuduće pokušat ću da prodam ove koje sam izradio jer treba mi novac za novi materijal, nove strojeve - kaže Đotlo.

U početku je stare jedrenjake pravio od punog drveta, što je bilo teško. Izraditi jedrenjak iz punog drveta zaista je prava umjetnost, a to je zahtijevalo i puno truda.

- Za ovu veliku Victoriju trebalo mi je dvije godine. Onda sam doznao da se to može raditi i iz dijelova. Dakle svaki dio se posebno napravi i ugradi. Sidra, jedra, topovi, sve sam ručno radio. Konope sam čak uzimao od ženinih zavjesa pa se ona ponekad i naljuti, ali na kraju sve bude dobro. Istina na tržištu ima kupiti gotovih dijelova, međutim to je veoma skupo. Što bih kupovao kada znam izraditi sve to. Nemam nikakve specijalne strojeve za izradu. Sve su to obični priručni alati za svakodnevnu uporabu. Bušilica, brusilica, skalpeli, brusni papir itd. Sve što ima gotovo svaka kuća - istakao je Ivica.

U Ivicinoj kući mogu se vidjeti i božićne jaslice koje je također ručno izradio. Posložio cijelu priču. Tu su pastiri, Isus, ovce, štala, mudraci...Prava biblijska priča. Svijećnjak u Ivicinoj kući nije kupovni od teškog metala ili nekog drugog materijala. Njega je Ivica izradio od običnog drveta koje je pronašao u prirodi. Sve to oblikovao i stavio četiri svijeće. Izuzetan dizajn i ljepota za obično drvo.

- Nije ovo nikakav biznis nego moje zadovoljstvo. Već sam rekao da do sada nisam prodao ni jedan svoj rad. Odbijao sam čak i izložbe, izuzev jedne. Jednostavno volim provesti vrijeme u radionici radeći svoje jedrenjake nego ići u kavane, kladionice ili raditi neke druge poroke. Ovaj posao me upotpunosti ispunjava. Ako se netko i pojavi da kupi moj rad rado ću ga prodati jer mi treba novac za novi materijal - dodaje Ivica Đotlo.