open-navfaktor-logo
search
Formula 1
Za legendarnog komentatora Hamilton bolji od Schumachera i Senne
Legendarni komentator Murray Walker, koji će u oktobru proslaviti 97. rođendan, rekao je nešto što se neće svidjeti brojnim ljubiteljima Formule 1.
06.08.2020. u 11:30
get url
text

Naime, Walker je kazao kako je aktuelni svjetski prvak, Britanac Lewis Hamilton bolji vozač od Michaela Schumachera i pokojnog Brazilca Ayrton Senna jer je "čisti" trkač.

- Mnogo ljudi uvijek pita: "Ko je najveći?", a ja uvijek kažem da je nemoguće dati odgovor na to pitanje jer su nekada ranije prilike bile drugačije baš kao vozači i automobili - rekao je Walker za The Sun, te dodao:

- Juan Manel Fangio, Jim Clark, Jackie Stewart, svi oni bi mogli konkurisati za tu titulu, ali koji je najbolji, to stvarno ne znam, mada sam znao reći Fangio. Ipak, morat ću reći Lewis Hamilton jer ako pogledamo statistički, on već ima više pole pozicija nego Schumacher.

Walker je potom otišao korak dalje i objasnio zašto je aktuelni svjetski prvak i vozač Mercedesa bolji od dvije istinske legende Formule 1, Michaela Schumachera i Ayrtona Senne.

- Ali on je prema mom mišljenju bolji od Schumachera i Senne jer su obojica svojevremeno usvojili vrlo diskutabilne taktike vožnje - objasnio je Walker, a zatim podsjetio sve na to kako je Schumacher u Monacu spriječio Fernanda Alonsa da osvojio pole poziciju ili kada se sudario sa Jacquesom Villeneuveom u Jerezu 1997. godine. 

Da je i pokojni Senna bio "prljav" Walker je objasnio kroz njegov sudar sa Alainom Prostom 1990. u Japanu, te naglasio da Lewis Hamilton nikad nije bio takav vozač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.