Za njih vam ne treba recept ljekara: Ojačajte imunitet prirodnim antibioticima

Objavljeno: 01.03.17 u 08:15

U današnje vrijeme, antibiotici su vrsta lijekova koje ljekari najčešće propisuju.

Iako su veoma djelotvorni u liječenju raznih infekcija, uzrokovanih bakterijama, antibiotici loše utječu na probavni trakt.
Stoga dobro ih je, naravno, kad je to moguće, zamijeniti prirodnim verzijama koje ne uzrokuju neželjene efekte.

Evo samo nekih koji su se pokazali najdjelotvornijim:

Bijeli luk Vjeruje se da se kao dio prirodne medicine koristi već hiljadu godina, a jedan prosječan ručak bez njega je nezamisliv. Bijeli luk ima antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Pored toga, veoma je bogat antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale i podržavaju snažan imunitet.

Aktivni sastojak bijelog luka je alicin, koji je ključan za uništavanje štetnih bakterija u organizmu. Kako biste aktivirali ovu supstancu, bijeli luk jedite u sirovom obliku, kao čaj ili kratko termički obrađen. Imajte na umu da nakon 10 minuta kuhanja gubi sva ljekovita svojstva.

Koloidno srebro Koloidno srebro poznato je po antibiotskim svojstvima dugi niz godina. Još 1900. godine otkriveno je kako koloidno srebro može uništiti većinu smrtonosnih patogena. Najnovija istraživanja potvrdila su da može uništiti i mikrobe koji su rezistentni na poznate antibiotike poput MRSA-e, ptičije gripe i SARS-a.

Ulje origana Dobro je poznato po tome što uništava patogene bakterije na načine koji ne oštećuje dobre. Pored antibakterijskog, posjeduje antigljivično i antivirusno svojstvo, pa se često koristi u liječenju obične prehlade i gripe, ali i nekih težih oboljenja. Ključni sastojak koji ulje origana čini tako moćnim, zove se karvakrol, pa kad ga kupujete uvjerite se da sadrži najmanje 70 posto te supstance.

Ehinacea Ehinacea je biljka koja se stotinama godina koristi za liječenje raznih oboljenja. Tradicionalno, najčešće se koristila za liječenje otvorenih rana, difterije, trovanja krvi i ostalih oboljenja povezanih sa bakterijskim infekcijama. Danas se upotrebljava za tretiranje prehlade i gripe, ali je veoma djelotvorna za uništenje opasnih bakterija poput “staphylococus aureus” koja uzrokuje MRSA-u.

Manuka med O ljekovitim svojstvima meda, napravljenog od posebne biljke koja se zove manuka, već smo pisali, ali ga ne možemo izostaviti ni na ovoj ljekovitoj listi. Od ostalih sa liste se razlikuje po tome što se može koristiti i površinski, a ne samo oralno. Ubija širok spektar patogena, uključujući MRSA-u, i ostale bakterije koje izjedaju meso. Dokazano je da bakterije ne mogu postati rezistentne na svojstva manuka meda.