open-navfaktor-logo
search
Kredit EBRD-a
Za nove tramvaje osigurano 10 miliona eura
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekt Javni prijevoz Sarajevo - dio 3 u vrijednosti 10 miliona eura.
29.10.2020. u 11:04
get url
text

Bevanda se zahvalio direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

- Ovim projektom bit će završena nabavka novih tramvaja što će pomoći razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu i efikasnosti usluga. Krajnji korisnik kredita je Kanton Sarajevo, a projekt će implementirati kantonalno ministarstvo saobraćaja - naglasio je Bevanda, saopćilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Naglašeno je da su ovim projektom obuhvaćeni i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza. 

- Iznos zajma je 10 miliona eura, rok otplate zajma 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice -  istaknuo je Bevanda.

Ovaj projekt treći je u nizu projekata koji se odnosi na poboljšanje javnog prijevoza u Sarajevu. Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavku novih električnih trolejbusa u iznosu 15 miliona eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura.   

Ugovor o zajmu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.