open-navfaktor-logo
search
Praznik
Za Novu godinu neradni dani 1. i 2. januar
Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade
27.12.2019. u 10:45
get url
text

Povodom obilježavanja praznika Nove godine, srijeda i četvrtak, 1. i 2. januar 2020. godine, bit će neradni dani. Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Iz ovog ministarstva pojašnjavaju da je Zakonom o praznicima (SFRJ), koji se primjenjuje kao federalni zakon, propisano da je Nova godina praznik koji se obilježava dva dana.

Neradni dani u Republici Srpskoj u povodu Nove godine su također 1. i 2. januar 2020. Na osnovu odluke Vlade o načinu obilježavanja i praznovanja tzv. dana RS-a neradni dan je 9. januar 2020. godine, navodi se u saopćenju iz Ministarstva uprave i lokalne samopuprave RS.

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta 6. i 7. januara. U dane praznika ne rade entitetski organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.