open-navfaktor-logo
search
Balet Fest
Za početak izložba posvećena Ubavki Milanković-Janjić
Publika je sinoć uživala i u instalaciji austrijske družine umjetnika "Transitions", koju je priredila producentica Aldina Michelle Topčagić
20.09.2018. u 16:18
get url
text
Detalj sa otvaranja Balet Festa u Galeriji "Novi Hram"

Izložbom "Veliki format" posvećenoj umjetnici, balerini i pedagogu Ubavki Milanković-Janjić, sinoć je u Galeriji "Novi Hram" otvoren deveti Balet Fest Sarajevo (BFS), a koji će trajati do 26. septembra.

- Bosni i Hercegovini i Sarajevu Ubavka Milanković-Janić podarila je više od četrdeset godina svoga stvaralaštva od 1946. do kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka. Nastupajući kao balerina solistica u baletima i operama kao i u divertismanima na mnogobrojnim koncertima u Sarajevu i širom tadašnje Republike Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, pokazala je najbolju baletnu tehniku, koju je izučila kod poznate ruske balerine Jelene Dmitrievne Poljakove i pedagoga Cajićeve, Radoševićeve, Kiša i drugih. O njenom baletnom stilu govore lirske uloge u baletima najpoznatijih djela slavnih ruskih i svjetskih kompozitora. Kao baletni pedagog slijedila je svoje stečeno znanje i iskustvo oslanjajući se na metod rada koji se primjenjivao u Rusiji. Imala je sve uslove za pedagoga - znanje i ljubav prema tom poslu - kazala nam je direktorica BFS-a Edina Papo.

Izložba posvećena Ubavki Milanković-Janić je podstrek budućim generacijama i podsjetnik da čuvaju najveće vrijednosti naše baletne umjetnosti i naše kulture uopće. Jer, pod njenom rukom, kako je naglasila Papo, stasali su brojni igrači, solisti, prvaci i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu.

- Bila je baletni pedagog i balet-majstor u profesionalnom ansamblu Baleta. Spada među osnivače baletne škole u Bosni i Hercegovini. Stvorila je obrazovane i sposobne baletne igrače koji su mogli da ponesu baletni repertoar. O veličini i značaju pedagoškog rada Ubavke Milanković-Janić kod nas, najbole svjedoče i mnogobrojni solisti i prvaci koji su također ostvarili veliku i značajnu baletnu karijeru, kao što su: Katarina Kocka, Ivica Ganza, Antun Marinić, Slavko Pervan, Minka Kamberović, Suada Kavazović, Nedžad Potogija, Muhamed Imanić, Dragan Tičić i drugi - dodala je Papo.

Publika je sinoć uživala i u instalaciji austrijske družine umjetnika "Transitions", koju je priredila producentica Aldina Michelle Topčagić, a narednih dana čeka ih bogat program u kojem će učestvovati više od 150 eminentnih umjetnika iz Evrope i svijeta, a predstavit će vrhunska umjetnička djela.

U Bošnjačkom institutu će 20. septembra biti organizirana jednodnevna naučno-istraživačka konferencija BFS-a o najizvođenijoj baletnoj klasici "Labuđe jezero". Septembra 24. i 25. uslijedit će dvije predstave. Radi se o Mađarskim Balett Pecsima koji će izvesti predstavu "Carmen", a članovi Bitef dance Companny iz Srbije će izvesti predstavu "Macbet".

Festival će 26. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo biti zatvoren Gala Balet Festom, sa teatrima i umjetnicima iz BiH, Maribora, Ljubljane, Splita, Skoplja, Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.