open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Za pokretanje biznisa 25 mladih dobit će oko 450 hiljada maraka
Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za program "Podrška mladima za pokretanje start up subjekata".
23.10.2020. u 09:31
get url
text
Vlada KS
get url
text

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, nakon što je okončana procedura Javnog poziva za podnošenje prijava za ovaj program. Utvrđena je lista korisnika sredstava sa nazivom biznis planova, kao i iznosom poticajnih grant sredstava koja su im odobrena. Radi se o 25 mladih osoba kojima će biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 448.694 maraka.

Kako je navedeno u Odluci, dodatnih devet aplikanata je zadovoljilo kriterije prve faze Javnog poziva i prošli su obuku za pokretanje start up subjekata. Međutim, nisu izabrani kao korisnici poticajnih grant sredstava po predmetnom Javnom pozivu, zbog nezadovoljavanja osnovnih (eliminatornih) kriterija u II fazi ovog javnog poziva ili zbog nedovoljnog broja ostvarenih bodova, odnosno zato što njihov konačni biznis plan nije urađen prema ekonomskim standardima.     

Vlada je utvrdila i Odluku o utvrđivanju liste obrtnika-zanatlija i iznosa poticajnih sredstava po osnovu programa "Edukacija mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje" u Kantonu Sarajevo za 2020. godinu.

Petnaest obrtničkih-zanatlijskih radnji, različitih djelatnosti, ostvarilo je pravo na dodjelu sredstva u ukupnom iznosu od 151.800 maraka, za edukaciju i zapošljavanje mladih u trajanju od najmanje godinu dana.  

Iz Vijeća mladih KS su pozdravili ove aktivnosti Vlade i resornog ministarstva, naglašavajući da je realizacijom ovih projekata ispoštovan dogovor Vlade i ovog vijeća.

Vlada kroz različite programske aktivnosti i projekte nastoji pomoći mladima u njihovom stručnom osposobljavanju i zapošljavanju. Jedna od aktivnosti je i stipendiranje učenika  srednjih stručnih škola u Kantonu Sarajevo za  deficitarna zanimanja, sa kojima će  Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS naredne sedmice potpisati ugovore o dodjeli stipendija, navodi se u saopćenju Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.