open-navfaktor-logo
search
Avansna uplata
Za pokrivanje tekućih troškova: FIFA će narednih dana na račun FSBiH uplatiti pola miliona dolara
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je da će izvršiti avansnu uplatu od 500.000 dolara (oko 460.000 eura) svim nacionalnim savezima, među kojima je i FSBiH, kako bi pokrili tekuće troškove za vrijeme globalne pandemije koronavirusa.  
24.04.2020. u 15:46
get url
text

Svaki od 211 nacionalnih saveza, koji su članovi FIFA-e, imaju pravo na šest miliona dolara (oko 5,5 miliona eura) od FIFA-e raspoređenih tokom četverogodišnjeg ciklusa između dva svjetska prvenstva.

Iz FIFA-e su saopćili da će sljedeću ratu, koja je trebala dospjeti u julu, isplatiti u narednim danima, zajedno s ostalim isplatama koje su dospjele iz prošle godine.

Također, FIFA je ublažila neke kriterije koje je potrebno ispuniti prije nego što se izvrši isplata, ali novac će i dalje biti podložan reviziji.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, kazao je da krovna kuća svjetskog fudbala ima obavezu "biti na raspolaganju i podržavati one koji se suočavaju s akutnim potrebama".

FIFA je ranije saopćila da će značajne svote od svojih 2,7 milijardi dolara (oko 2,5 milijardi eura) preusmjeriti u fond za vanredne situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.