open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Za poticaj malih i srednjih preduzeća izdvojeno 2,7 miliona KM, očekuje se otvaranje novih 216 radnih mjesta
Zahvaljujući 2,7 miliona KM koje je osigurala Vlada Federacije za bespovratna poticajna sredstva malim i srednjim preduzećima, u narednom periodu se može očekivati otvaranje 216 novih radnih mjesta u Federaciji BiH.
22.09.2022. u 09:14
get url
text
Potpisivanje ugovora, Vlada FBiH

Korisnici bespovratnih poticajnih sredstava, njih 96 su već potpisali ugovore, a u okviru projekta "Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća" za 2022. godinu.

Ukupna vrijednost ugovora je 2.720.559 KM.

- U ime firme Gemex iz Sarajeva koju predstavljam, a koja se bavi proizvodnjom prirodne, izvorske vode, zahvaljujem se Vladi Federacije BiH, odnosno, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, što nam je dala priliku da svoje poslovanje unaprijedimo sa tehnološkog i tehničkog aspekta ovim poticajnim sredstvima u projektu jačanja konkurentnosti.

Gemex se proizvodnjom vode bavi od prošle godine, na tržištu smo godinu i po i društvo smo koje ima dozvolu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i koje je podržano od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH - rekao nam je Safet Terović ispred firme Gemex.

Poticajna sredstva je dobio i Haris Redžić iz Živinica.

- Vlasnik sam firme ES-Salerno doo Živinice koja se bavi proizvodnjom tapaciranog namještaja. Grant sredstva koja sam dobio koristit ću za nabavku peleta, linije za proizvodnju peleta, zato što prilikom obrade drveta imamo već nus proizvode koje ćemo koristiti u proizvodnji.

Vidimo da je došlo i do poremećaja u snabdijevanju peleta, pa ćemo na ovaj način dati svoj doprinos i u stabilizaciji cijena peleta. Poznati smo po tome da na tržištu poslujemo sa izuzetno povoljnim cijenama u odnosu na okruženje i konkurenciju - kazao je Redžić.

Naime, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisao je u Mostaru ugovore sa 96 korisnika bespovratnih poticajnih sredstava.

Amir Zukić 

- Radi se o ulaganjima većim od sedam miliona maraka u čemu Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sudjeluje s više od  2,7 miliona maraka iz budžeta Federacije BiH, dok poduzetnici investiraju u te projekte dodatnih 4,4 miliona maraka – kazao je ministar Zukić.

Rok za realizaciju potpisanih ugovora je deset mjeseci, a očekuje se da će se njihovom realizacijom otvoriti 216 novih radnih mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.