open-navfaktor-logo
search
Hiljade ljudi
Za razliku od prethodna dva: Treći dan protesta u Srbiji bez sukoba i nasilja
U više srbijanskih gradova, među kojima i u Beogradu, u četvrtak su održani mirni protesti, a za razliku od prethodna dva dana nije bilo sukoba između policije i demonstranata.
10.07.2020. u 08:30
get url
text

Nekoliko hiljada ljudi, uglavnom mlađih, sjedili su na cestama i pločnicima u glavnom gradu Srbije, Nišu, Novom Sadu, Čačku i još nekoliko gradova.

- Ovo večeras je čisti građanski protest - rekao je glumac Sergej Trifunović, koji je tokom protesta u srijedu navečer povrijeđen u napadu, kako je ocijenio, "ubačenih državnih elementa".

Trifunović je u razgovoru s reporterom N1 rekao kako "za sada nema desničara, Levijatana i drugih 'državnih elemenata'", za koje smatra da su ekstremisti ubačeni kako bi isprovocirali sukobe policije s građanima.

Građani su u Beogradu sjedili ispred Skupštine Srbije, dok je na stubištu ispred te institucije sjedilo pedesetak policajaca sa štitovima i kacigama.

Hina prenosi kako je nekoliko manjih grupa pokušavalo isprovocirati većinu da ustanu sa ceste, a s druge strane grupa studenata reagirala je porukama "Sjedi, ne nasjedaj".

Kasno sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u živom uključenju za televiziju Pink iz Pariza rekao je da mu protesti nikada nisu smetali, ali da trenutno nisu sigurni zbog širenja koronavirusa.

- Radite šta god hoćete, ne smetate nam uopće. Ma kako to bilo neodgovorno - poručio je Vučić.

Novi val protesta u Srbiji krenuo je u utorak nakon što je Vučić najavio pooštravanje restriktivnih mjera te ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.