open-navfaktor-logo
search
VSTV
Za tri pozicije sudija Ustavnog suda FBiH javilo se 29 kandidata, odustalo sedam
Komisija je obavila razgovor sa 22 kandidata dok na razgovor nije pristupilo pet kandidata. Dva kandidata su odustala od prijave
02.09.2019. u 15:19
get url
text

Prijedlogom dnevnog reda ovosedmičnog dvodnevnog (4. i 5. septembra) zasjedanja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) predviđeno je, među ostalim, i razmatranje Liste kandidata za poziciju sudija u Ustavnom sudu Federacije BiH.

Utvrđivanju kandidatske liste, koja bi nakon razmatranja trebala biti dostavljena Ustavnom sudu FBiH na mišljenje, prethodila je odgovarajuća procedura, uključujući raspisivanje javnog konkursa i formiranje Komisije za obavljanje razgovora s kandidatima.

- VSTVBiH je na zahtjev Ustavnog suda FBiH raspisao javni konkurs za tri pozicije sudija Ustavnog suda FBiH 11. februara 2019. godine - rečeno je Feni iz VSTV-a u odgovoru na upit u vezi sa sadržajem, hronologijom i dinamikom spomenute procedure.

Kako iz VSTV-a nadalje navode, na javni konkurs prijavilo se ukupno 29 kandidata koji ispunjavaju uvjete, a od kojih su dva kandidata odustali od prijave.

U međuvremenu, a u skladu s odlukama VSTV-a od 20. juna i 10. jula, formirana je Komisija za obavljanje razgovora sa kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda FBiH.

- Komisija je obavila razgovor sa 22 kandidata dok na razgovor nije pristupilo pet kandidata. Nakon obavljenog razgovora sa kandidatima 15. i 19. jula, Komisija je sačinila Listu kandidata poredanih abecednim redom shodno ostvarenim opisnim ocjenama - navode iz VSTV-a.

Istovremeno, podsjećaju da u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH, VSTV BiH daje prijedloge nadležnim organima u vezi sa njihovim predlaganjem i izborom/imenovanjem sudija entitetskih ustavnih sudova.

- Prilikom izvršavanja svojih nadležnosti iz ovog stava, VSTV, prije davanja prijedloga, traži pismeno mišljenje odgovarajućeg ustavnog suda. Stoga bi, nakon razmatranja ove tačke dnevnog reda sjednice VSTV-a BiH, Lista kandidata trebala biti dostavljena Ustavnom sudu FBiH na mišljenje - preciziraju iz VSTV-a.

Inače, popuna upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, postala je aktuelna nakon odlaska u penziju navršavanjem 70 godina života sudija - Seada Bahtijarevića i Domina Malbašića, kojima je funkcija prestala tokom 2016. godine, te sudije Šahbaza Džihanovića, koji je penzionisan u junu 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.