open-navfaktor-logo
search
Velika ulaganja
Za uređenje stadiona potrebno 1,7 miliona KM: Hoće li BiH na Koševu ugostiti Italiju?
Sredstva u iznosu od 100.000 eura za potrebe ugradnje brojčanika na ulaze u stadion biće do kraja sedmice operativna i stavljena na raspolaganje
27.05.2019. u 17:34
get url
text

Na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića danas je u ovoj općini održan zajednički sastanak na kome su učestvovali predstavnici Gradske uprave, Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo, Javne ustanove "Centar za sport i rekreaciju", te nadležnih općinskih službi.

Tema sastanka je nastavak modernizacije stadiona na Koševu i ispunjavanje kriterija koje propisuje FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica.

Prema prvim predračunima, za ispunjavanje uslova i stavljanje ovog stadiona u treću kategoriju, što je minimalan uslov za odigravanje međunarodnih utakmica, potrebno je oko 1.700.000 KM. Treba obnoviti travnjak na stadionu sa ugrađenim grijanjem, instalirati brojčanike na ulazu u stadion, obnoviti i natkriti novinarske lože, osposobiti prostorije za održavanje pres-konferencije te ugraditi čitače karata i urediti svlačionice.

Kako se radi o velikim finansijskim sredstvima Općina Centar ne može sama obezbijediti novac za ovu namjenu, stoga je inicijativa načelnika Ajnadžića da više segmenata udruže sredstva i privedu ovaj projekat do kraja.

- Mi smo dosta posla uradili u prvoj fazi modernizacije stadiona na Koševu. Cijeli posao oko prikupljanja finansijskih sredstava i provođenje javnih nabavki moramo okončati do jula ove godine kada trebamo uvesti izvođače u posao. Do kraja maja ćemo znati sve finansijere ovih projekata kako bismo nastavili proceduru modernizacije na vrijeme. Također očekujemo da ovaj projekat finansijski podrže Uprava FK Sarajevo te vlade KS i FBiH, kojima ćemo poslati dopis da se oko toga izjasne - objasnio je Ajnadžić.

Kako je naveo generalni sekretar NSBiH Adnan Džemidžić, sredstva u iznosu od 100.000 eura za potrebe ugradnje brojčanika na ulaze u stadion biće do kraja sedmice operativna i stavljena na raspolaganje.

- Sve radove i proceduru prijave stadiona kod nadležnih je potrebno završiti tri mjeseca prije održavanja utakmice naše reprezentacije, koja je zakazana za 15. novembar ove godine - kazao je Džemidžić.

Prema procjenama, s obzirom na to da na stadion na Koševu ima 22 ulaza potrebno je obezbijediti najmanje 200.000 eura za instalaciju potrebnih brojčanika. Kapacitet ovog stadiona je 34.000 gledalaca.

Gradonačelnik Abdulah Skaka je kazao da se za nastavak modernizacije stadiona u budžetu Gradske uprave može obezbijediti najviše 300.000 KM.

Za realizaciju prve faze modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo su tokom prošle godine obezbijedile po 500.000 KM, sredstva koja su iskorištena za uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačana je reflektorska rasvjeta na stadionu, te je postavljen novi rezultatski semafor. Također su ugrađene nove stolica u VIP loži i urađena je rekonstrukcija nadstrešnice kao i sanacija službenog ulaza. Završeno je i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa, te urađena dogradnja klupa za stručne timove i rezervne igrače, kao i uređenje prostora za zagrijavanje igrača, saopćeno je iz Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.