open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Za završetak rekonstrukcije DZ Novi Grad nedostaje 400 hiljada KM
Rekonstrukcija Doma zdravlja traje od 2014. godine, a završetak gradnje kasni zbog nepredviđenih građevinskih zahvata, administrativnih komplikacija i nedostatka novca
15.10.2018. u 08:13
get url
text

Radovi na trećoj fazi rekonstrukcije centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad još nisu završeni.

Za završetak radova na objektu i vanjskom uređenju nedostaje oko 400 hiljada maraka.

Do sada je na rekonstrukciju Doma zdravlja Novi Grad na Otoci potrošeno više od 4,5 miliona maraka. Finansijeri su bili Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, Kantonalno ministarstvo zdravstva i Općina Novi Grad.

- Istina je da do ukupnog iznosa procijenjene vrijednosti radova na vanjskom uređenju, u iznosu od 950.000 maraka nedostaje još oko 400.000 jer je preostala sredstva u iznosu od 558.000 maraka za tu namjenu osigurao Zavod za izgradnju KS iz svog budžeta, u okviru Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija.

S obzirom na to da je dio sredstava, planiran za vanjsko uređenje, u iznosu od 350.000 maraka, a ta sredstva je dalo Ministarstvo zdravstva KS, preusmjerena su na završetak radova na objektu koji je u tom momentu smatran prioritetnim. Preostala sredstva, u skladu sa posljednjim Sporazumom, trebaju osigurati ostali finansijeri radova, a to su Ministarstvo zdravstva KS putem JU Dom Zdravlja, Zavod zdravstvenog osiguranja KS i Općina Novi Grad Sarajevo - izjavio je za Faktor Mirza Hulusić direktor Zavoda za izgradnju KS.

Planirano je da se izgradi parking i kružni tok kod Doma zdravlja.

- Radovi na kružnom toku, osmišljenom radi poboljšanja saobraćajnog pristupa Domu zdravlja sa inkorporiranim prostorom, rezerviranim za parkiranje su u toku, ali neće biti okočani. Kružni tok ne može biti završen dok se ne riješi način zagrijavanja objekta. Predstavnici JU Dom zdravlja još nisu odlučili dali žele, dosadašnji način grijanja prostora na plin koji bi plaćali Sarajevogasu ili će Dom zdravlja grijati Toplane – pojasnio je Hulusić.

Rekonstrukcija Doma zdravlja Novi Grad traje od 2014. godine. Završetak gradnje kasni zbog nepredviđenih građevinskih zahvata, administrativnih komplikacija i nedostatka novca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.