open-navfaktor-logo
search
Loša situacija u USK
Zabrinjavajući porast vodostaja Sane, u Kulen Vakufu i dalje ima poplavljenih kuća
Situacija sa vodostajima usljed jake kiše koja je padala posljednjih dana u Unsko-sanskom kantonu je i dalje dosta loša.
16.05.2023. u 22:20
get url
text

Prema riječima Muhameda Pečenkovića pomoćnika direktora u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona vodostaji u gornjem toku rijeke Une su u stagnaciji, a od Bihaća prema Bosanskoj Otoci i Bosanskoj Krupi vodostaji i dalje rastu.

- Ista situacija je i u Sanskom Mostu, vodostaj Sane je u porastu. Ekipe civilne zaštite su na terenu, pomažu stanovništvu sa vrećama sa pijeskom i to je za sada način na koji se objekti brane od poplava. Magistralni put Kostela-Bosanska Krupa u jednom dijelu je zatvoren od večeras zbog većih količina vode na kolovozu - rekao nam je Pečenković i dodao:

- Što se tiče stanovništva, ono nije u panici, ali je u strahu za svoju imovinu pošto se to skoro svakih šest mjeseci događa. Nisu se oporavili ni od posljednjih poplava a došle su nove. Tako to ide iz godine u godinu. Stanovništvo uglavnom prokuhava vodu ili se snabdijeva flaširanom vodom, to je način na koji se snalaze.

Kaže kako i dalje ima kuća koje su poplavljene.

- To je naročito situacija u Kulen Vakufu, ta mjesna zajednica od '92 godine je područje koje je plavljeno, ali i prije rata. Stanovništvo tu obično ostaje u svojim kućama, ako treba služba civilne zaštite ih snabdijeva potrošnim sredstvima za život.

Vodostaj Une u Bihaću je 169 centimetara, od sinoć je porasla za dva centimetra. Rijeka Sana brzo raste, to je zabrinjavajuće - govori Pečenković.

Upitali smo da li za sada mogu odgovoriti situaciji sami.

- Stanovništvo poplavljenih općina je tražilo pumpe za icrpavanje vode, vreće sa pijeskom, ali nije bilo zahtjeva da se angažiraju jače snage za spašavanje jer još opasnost nije dostigla taj nivo da treba tražiti pomoć viših nivoa vlasti - kazao nam je Pečenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.