open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Zahiragić: Konaković nije stao samo na riječima, već pomaže HDZ-u i konkretnim djelima
Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić reagirao je povodom učešća zvaničnika HDZ-a na komemoraciji ratnom zločincu Marku Radiću.
12.11.2020. u 15:52
get url
text

Zahiragićevu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Pridružujem se žestokim osudama sramotnog učešća zvaničnika HDZ-a u komemoraciji ratnom zločincu Marku Radiću, usput skrećući pažnju i na jednu bitnu činjenicu povezanu s ovim slučajem.

Jedina deklarativno probosanska stranka koja nije odmah uputila osudu komemoracije i koja će to učiniti samo pod pritiskom - jeste "Narod i Pravda".

I to nije slučajno ako uzmemo u obzir njihovo ponašanje u posljednje vrijeme.

Naime, u beskrupuloznoj borbi za vlast u Kantonu Sarajevo i sarajevskim općinama, predsjednik Naroda i Pravde je nedavno, u jednoj televizijskoj emisiji, izjavio da je "konstitutivnost Hrvata jedno od najvažnijih pitanja" (važno pitanje, ali koje niko ne spori i koje nije ugroženo - štaviše), te podržao jačanje principa etničkog predstavljanja u Predsjedništvu BiH, a potpuno ignorišući šta o ovom pitanju kažu presude Suda za ljudska prava iz Strazbura. Kasnije se pokušao ispraviti spominjući presude ESLJP - veoma neuvjerljivo.

Zauzimajući ovakav stav, Konaković je faktički pružio ruku HDZ-u i pokazao da je iza kulisa spreman udružiti se i sa onima koji ovih dana oplakuju Marka Radića. To jeste, stavlja im se na raspolaganje na njima najbitnijoj temi, a kako bi poslije izbora 2022. on i njegovi partneri (NS i SDP) bili poželjniji HDZ-u od u posljednje vrijeme mrske SDA i DF-a.

Međutim, Konaković nije stao samo na riječima, već on pomaže HDZ-u i konkretnim djelima, budući da je u Jajcu i Novom Travniku nominirao svoje kandidate za načelnike koji nemaju nikakve šanse za pobjedu, ali će zasigurno podijeliti Bošnjake i povećati šanse HDZ-u da preuzme načelničke pozicije u ovim općinama.

Vidjet ćete to već 16. novembra - ukoliko građani Jajca i Novog Travnika, a koji znaju kako je živjeti pod HDZ-ovim aparthejdom, ne prozru ovakve namjere i poteze.

Ostaje samo pitanje šta je HDZ obećao četvorci i njenom lideru Konakoviću, da radi ove stvari koje su protiv patriotskih snaga i građanskog koncepta države, te ga ovom prilikom pozivam da objasni narodu i javnosti - čime ga je (ih je) to HDZ zadužio?

Da li je to obećanje koalicije 2022. godine, sumnjivi poslovi SDP-a i firmi iz Hercegovine o kojima smo mogli čitati posljednjih dana ili pak nešto treće? – napisao je Zahiragić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.