Zahtjev kod Zvizdića, šta dalje: Hoće li Republika Srpska braniti Seada Jusića?

Objavljeno: 11.01.17 u 16:37 Autor: N. Pobrić

Aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić je poručio da neće podnijeti ostavku na tu poziciju, iako su iz njegove dojučerašnje stranke Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH uputili zahtjev za smjenu.

Sead Jusić FOTO: ARHIV
Sead Jusić FOTO: ARHIV

- Nakon što je zamjenik ministra odbrane Sead Jusić u više izjava za medije objasnio da je odluku o učešću Oružanih snaga BiH potpisivao po nalogu ministrice Pendeš, a da isti pri tome nije izvršio nikakve konsultacije za bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te zbog toga što nije poštovao Odluku Ustavnog suda BiH, danas je upućen zvaničan zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću – stoji u saopćenju SBB-a.

Zahtjev je, kako je potvrđeno za Faktor, stigao na adresu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji, prema odredbama Zakona o Vijeću ministara BiH, može pokrenuti postupak za smjenu, ali ona ovisi o odluci Parlamentarne skupštine BiH.

- Ako Parlamentarna skupština donese odluku o potvrdi smjene ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je sukladno postupku predviđenim članom 10. ovog zakona imenovati novog ministra, odnosno zamjenika ministra – stoji u članu 15. Zakona o Vijeću ministara BiH.

Međutim, za Jusićevu smjenu je potrebna opća i entitetska većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Opća većina ne bi trebala biti sporna, ali izostanak entitetske većine bi mogao ostaviti Jusića u Ministarstvu odbrane BiH.

Naime, kako bi zahtjev za Jusićevu smjenu bio prihvaćen, potrebno je da protiv smjene ne glasa više od dvije trećine zastupnika iz Republike Srpske. Uzimajući u obzir da se u obrazloženju zahtjeva za smjenom navodi da je povod za njegovo podnošenja potpis na odluku o učešću dijela Oružanih snaga BiH u manifestaciji povodom neustavnog „dana Republike Srpske“, postoji mogućnost da ga zastupnici iz Republike Srpske, koji uglavnom podržavaju navedenu odluku, ne prihvate.