open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zaimović: Danas samo izmjena Poslovnika; dva miliona za zgradu PFBiH prebaciti za borbu protiv pandemije
Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa kojeg je sinoć potpisao federalni premijer Fadil Novalić neće se danas naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja se danas održava u Domu mladih u Sarajevu.
07.04.2020. u 10:07
get url
text
Mirsad Zaimović
Mirsad Zaimović

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma, za Faktor je rekao kako postoji procedura kada je riječ o donošenju zakona koja se mora ispoštovati prije nego prijedlog dođe pred zastupnike.

Ponovio je da će danas jedina tačka dnevnog reda biti izmjena Poslovnika koja će omogućiti daljnji rad zastupnicima elektronskim putem.

- Nemamo mi vremena danas za razmatranje Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Zakon nije poslat zastupnicima, oni bi ga trebali vidjeti, radna tijela da vide, klubovi, pa tek onda da idemo u odlučivanje. Dakle, danas neće sigurno ništa biti na sjednici osim izmjene Poslovnika - rekao nam je Zaimović.

Upitali smo da li bi bilo primjereno da se raspravlja o zakonu bez rebalansa budžeta.

- Ja to ne znam ali pretpostavljam da on u sebi sadrži finanijske obaveze zbog kojih je neophodno napraviti rebalans budžeta. Dakle, poprilično sam siguran da se mora napraviti rebalans budžeta. Ako bude imalo smisla bez rebalansa, a mislim da neće, onda ćemo gledati da zakon što prije stavimo u proceduru, da li do kraja sedmice ili početkom sljedeće. Ako on ne bude imao smisla bez rebalansa, onda ćemo sačekati rebalans i skupa na istoj sjednici utvrditi i rebalans i ovaj zakon - rekao nam je Zaimović.

Zaimovića smo upitali da li će biti izdvajanja Zastupničkog doma FBiH za saniranje posljedica od koronavirusa.

- Dao sam prijedlog da se dva miliona za zgradu Parlamenta FBiH usmjere sada u Fond za pomoć onima koji su pogođeni pandemijom koronavirusom. Bila je planirana nabavka vozila isto sam sugerisao, tražio da tu stavku skinu i moju reprezentaciju za 70 posto skinu i u potpunosti skinu transfere koje imaju zastupnici. Danas sam prema Vladi FBiH pokrenuo inicijativu da se planira 200.000 KM za pomoć Sandžaku u sanaciji šteta, pomoć zbog onog što je prouzrokovala pandemija koronavirusom - rekao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.