open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zaimović: Ministri moraju prisustvovati sjednicama i slušati šta zastupnici imaju za reći
Predsjedavajući Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović, namjerava se uskoro sastati sa ministrima u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine kako bi ih podsjetio na njihove obaveze prisustva sjednicama u Parlamentu FBiH.
03.03.2020. u 21:32
get url
text

U posljednje vrijeme sve je veći revolt zastupnika ali i delegata u Parlamentu FBiH zbog neprisustvovanja ministara sjednicama, pogotovo kada se govori o izvještajima, programima rada Vlade FBiH.

Da pomognu u rješavanju dilema

- S obzirom da nema naznaka da će skoro biti imenovana nova Vlada FBiH, meni valja sjesti s ovom postavom i ono što sam planirao uraditi s novom ekipom, uradit ću sa starom, u smislu zahtjeva da budu prisutni na sjednicama. Neophodno je skrenuti im pažnju na to. Ne mogu biti zadovoljan prisustvom ministara u kapacitetu u kojem bi trebalo. Ipak, moram kazati da kada je bila rasprava o Programu rada Vlade FBiH premijer Fadil Novalić je imao dva-tri mjeseca ranije zakazan vrlo bitan sastanak s predstavnicima iz Volkswagena, ali eto došao je - kaže Zaimović za Faktor i dodaje:

- Kada je riješ o budžetu, programu, izvještaju o radu Vlade FBiH, trebaju sjediti svi ministri kada su sjednice, a to ću im ja i saopćiti. Trebaju biti u toku zastupničkog sata, da čuju šta sve zastupnici misle, a onda oni koji nemaju za taj dan svoje tačke na dnevnom redu, da se vrate svojim obavezama. Oni koji imaju trebaju biti prisutni da obrazlažu, brane, raspravljaju, da pomognu u dilemama koje imamo kada je riječ o detaljima iz dnevnog reda, odnosno, zakona - govori nam Zaimović.

Razgovarali smo i sa Jasminom Duvnjakom, šefom Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovi su se zasitili, umorni od posla

- Činjenica da nisu implementirani rezultati izbora, da nije konstituisana nova izvršna vlast u FBiH, umnogome otupljuje tu neku oštricu djelovanja. Mislim, nedostaje nam nekog svježeg vjetra, da imenujemo neko novo rukovodstvo FBiH i Vlade FBiH da bi dobili neki novi elan, entuzijazam, neke nove izazove. Možda i kadrovski neke nove ljude, jer su se ovi i zasitili, umorni od posla koji rade. Možda i politički su postali nezainteresovani, što ja opet ne mogu prihvatiti. Svako od nas do posljednjeg dana mandata prima plaću, to ne priliči radnoj etici. Bez obzira na to ja bih apelovao i pozvao sve ministre u aktuelnoj Vladi FBiH da prisustvuju sjednicama u Parlamentu FBiH - poručuje Duvnjak.

Dodaje da se kompletna Vlada FBiH može vidjeti jedino na sjednici na kojoj ministri polažu zakletvu.

- Teško da ikada kasnije možete vidjeti Vladu u punom sazivu. Ali mislim da većina ministara ili barem predstavnika ministarstava mogu i moraju biti prisutni na sjednicama i Doma naroda i Zastupničkog doma. Morali bi za svako odsustvo sa sjednica najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH imati debelo opravdanje i obrazloženje. Mislim da ćemo insistirati na tome u Domu naroda FBiH, posebno nakon što se imenuje nova Vlada FBiH i pojave se oni ministri za koje ćemo dati podršku - rekao je Duvnjak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.