open-navfaktor-logo
search
Na kafi sa novinarima
Zaimović o formiranju vlasti, radu Parlamenta FBiH, o preseljenju Gradskog vijeća kod Vječne vatre
Pozivamo HDZ da predlože kandidata za presjednika Federacije BiH, rekao Mirsad Zaimović
01.11.2019. u 14:35
get url
text
Mirsad Zaimović, novinari

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović na današnjem neformalnom druženju sa novinarima se dotakao mnogih tema, pa i neformiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Govorio je i o radu Parlamenta FBiH, ali i obećao novinarima da će im se poboljšati osnovni uvjeti za rad, da se više neće morati faxom najavljivati za praćenje sjednica, što je odavno prevaziđeno u svim državnim institucijama.

Nema sukoba na relaciji Vlada - Parlament 

- Do sada je negativan rekord, kada je u pitanju formiranje vlasti na federalnom nivou. Sada smo već u mjesecu novembru i više od godinu je prošlo od izbora i to jeste situacija koja je neobična i koja nije dobra. S druge strane, olakšavajuća okolnost, da tako kažem, jeste to što parlamentarna većina koja je dogovorena, koja se nazire, koja još nije formalizovana, otprilike je kakva je bila i ranije. Nemamo tu vrstu sukoba na relaciji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine - Parlament FBiH, da imamo jedne stranke u Parlamentu a druge u Vladi FBiH - govori Zaimović.

Dodaje kako uprkos neformiranju vlasti imaju dovoljno materijala za rad, prijedlozi zakona stižu iz Vlade FBiH.

- Imamo toliko materijala od Vlade FBiH da smo imali potrebu intenzivirati rad Parlamenta, i intenzivniji je nego što je bio u prosjeku u posljednjih deset-15 godina. Dakle, nas čeka još značajan broj zakona da ih uradimo. Vlada funkcioniše - rekao je Zaimović, ali i podsjetio koji se redoslijed mora ispoštovati kod formiranja vlastu.

- Prvo treba izabrati rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednika i dopredsjednike. Dakle, predsjednik FBiH sa dopredsjednicima predlaže Paralamentu FBiH sastav Vlade FBiH i onda imamo Vladu. Mi pozivamo HDZ, s obzirom na to da mjesto predsjednika FBiH pripada po rasporedu ravnopravne zastupljenosti naroda na ključnim pozicijama u FBiH, kandidatu iz hrvatskog naroda, da ponudi kandidata, da krenemo u taj proces. Sastanak delegacija SDA i HDZ će se održati u četvrtak u Mostaru i ne želim kazati ništa što će otežati ishode razgovora - rekao je Zaimović.

Kazao je kako se moglo vidjeti da je predsjednik HDZ-a Dragan Čović reterirao (odustao) od rigidnog stava, kada je u pitanju usvajanje Izbornog zakona kao uvjeta za formiranje vlasti.

- Mislim da je to dobro i mislim da se time otklanjaju prepreke da se ide u formiranje vlasti na federalnom nivou - govori Zaimović.

Dotakavši se uvjeta u kojima radi Parlamnet FBiH, rekao je kako se ide na to da se u narednom periodu riješi pitanje smještaja.

Gradsko vijeće ide u objekat iza Vječne vatre 

- Vi znate da je zgrada u kojoj je Parlament FBiH u vlasništvu Grada Sarajeva, da je tu i Gradsko vijeće. Planovi su da se Gradsko vijeće "izmjesti" u zgradu iza Vječne vatre, i da ostane samo Parlament FBiH. Planiramo adaptaciju i rekonstrukciju zgrade jer trebaju nam i prostorije za Vladu FBiH. Naime, vrlo često kada nam premijer Vlade FBiH dođe na Parlament, u pauzama nema gdje da sjedne ili je po hodnicima ili u restoranu - rekao je Zaimović.

Na druženju sa novinarima je obećao i bolje uvjete rada i za pripadnike "sedme sile" u Parlamentu FBiH. Kazao je da se novinari više neće morati prije svake sjednice faxom najavljivati, metodom koja je odavno prevaziđena u svim državnim institucijama. Događalo se da se novinari uredno najave, ali se dopis redovno izgubi, pa moraju čekati da im se neko smiluje u zgradi Parlamenta FBiH i pusti ih na sjednicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.