Začin kari je uspješan u borbi protiv raka

objavljeno: 12.07.2018. u 22:03

Novo istraživanje je pokazalo da je indijski začin kari uspješan u borbi protiv raka.

U eksperimentu rađenom na miševima naučnici su pronašli da jedinjenje kurkumin, koje daje kariju jarko žutu boju, može da uspori rast karcinoma dojki, kao i različite oblike raka krvi, piše Daily mail.

Glavni sastojak začina utječe na reprodukciju ćelija, odnosno sprečava njihovo dijeljenje kao i uništavanje drugih ćelija.

Iako istraživači sa Univerziteta California kažu da konzumiranje karija ili suplementa ne može da uništi ćelije raka, ovo otkriće može da dovede do razvoja novih načina liječenja.

Kurkumin, jedinjenje za koje se ranije smatralo da ima snažno antikancerogeno dejstvo, zapravo bi mogao da bude 500 puta jači nego što se prethodno mislilo.

Laboratorijski testovi su otkrili da kada se kombinuje sa lijekovima za određenu vrstu raka krvi, kurkumin utječe na bolju efektivnost lijeka.

Istraživači kažu da njihova otkrića nisu bila očekivana, pa se sada nadaju da će moći da razviju novi lek za rak koji će se zasnivati upravo na kurkuminu.

Naučnici smatraju da bi kurkumin mogao da se koristi u borbi protiv raka, pošto kada se u krvi veže za određeni tip enzima (DYRK2), ćelije tumora ne mogu brzo da se reprodukuju.