open-navfaktor-logo
search
Za sutra
Zakazan nastavak burne sjednice Gradskog vijeća Sarajeva: Ko će imati većinu
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva bit će nastavljena sutra, 26. marta, s početkom u 10 sati, u Vijećnici, saopćeno je iz Gradskog vijeća.
25.03.2021. u 17:14
get url
text

- Nastavak će se odvijati po dnevnom redu Konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, usvojenom dana 24. marta 2021. godine - naveo je u pozivu predsjedavajući Vijeća Igor Gavrić.

Zahtjev za sazivanje nastavka sjednice uputilo je 16 vijećnika.

{$galerijaFotografija}

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva prekinuta je jučer nakon što je održano tajno glasanje za predsjedavajućeg vijeća.

Kandidati su bili Jasmin Ademović (Narod i pravda) i Srđan Srdić (samostalni zastupnik), a nakon glasanja je komisija konstatovala čak 11 glasačkih listića koji nisu popunjeni na ispravan način.

VEZANI TEKST - Hadžibajrić za Faktor: Dugo sam šutio radi dobrobiti koalicije

Nakon izbrojanih listića i utvrđenih neregularnosti, komisija je zatražila da se glasanje ponovi, dok je predsjedavajući insistirao da se sjednica odgodi.

Za Ademovića je glasalo deset vijećnika, za Srdića pet, a jedan listić je bio nevažeći. Ostali glasački listići su, kako je rečeno, bili "sumnjivi".

Na konstituirajućoj sjednici se trebaju izabrati gradonačelnik i predsjedavajući Vijeća, kao i njihovi zamjenici.

Kandidat za gradonačelnika Bogić Bogićević uputio je jučer pismo Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a BiH, u kojem ga obavještava da se povlači.

VEZANI TEKST - Bogićević pisao Nikšiću: Odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva

Zbog ishoda sjednice Gradskog vijeća, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konakvić je predao krivičnu prijavu, uime koalicionih partnera SDP-a i Naše stranke, protiv gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. 

Hadžibajrić je nakon toga potvrdio da NBL, na čijem je čelu, više nije dio sarajevske koalicije četiri stranke, odnosno "Četvorke", koja je sada "Trojka".

Stoga je vrlo neizvjesno kako će sutrašnja sjednica teći.

zahtjev_1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.