Zaključak ministara regije: Očekujemo da Agrokor isto tretira sve dobavljače

Objavljeno: 19.04.17 u 20:07

Na sastanku premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministara trgovine i ekonomije iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore o poslovanju koncerna Agrokora donijeto je pet zaključaka.

Šarović, Todorić, Ljajić i Vučić
Šarović, Todorić, Ljajić i Vučić

Prema saopćenju nakon sastanka, koje prenose srbijanski mediji, ministri su se usaglasili da se formira ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih aktivnosti radi očuvanja radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava Agrokora u svakoj od zemalja.

Dogovoreno je i da će svaka od zemalja provoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih uz Agrokor u skladu sa zakonima koji su na snazi u četiri države.

Od povjerenika u Agrokoru ministri regije očekuju da imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje kompanija u sastavu koncerna.

- Očekujemo da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i izvan Hrvatske – navodi se u saopćenju.

Na sastanku je izražena spremnost za razgovore sa predstavnicima hrvatske Vlade Hrvatske u cilju pronalaženja zajedničkih rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog Agrokora, prenosi Tportal.hr.

Podsjetimo, na sastanku je srbijanski premijer Aleksandar Vučić kazao da Srbija neće dopustiti da domaće kompanije trpe štetu zbog Agrokora, a slične poruke uputili su i ministri nakon sastanka.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će i Slovenija uskoro usvojiti poseban zakon, 'lex Mercator' kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelijevanja novca na račun Agrokora, a da druge zemlje u kojima posluju tvrtke tog koncerna za sada ne planiraju donošenje takvog zakona. 

- U svakoj zemlji je različita situacija vezano za tvrtke Agrokora. U BiH je 10 takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500 - rekao je Šarović.

Očekivanja sudionika današnjeg sastanka u Beogradu, dodao je, jesu da sve firme Agrokora budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude 'preko leđa' firmi kćeri u regiji.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima Agrokor ima kompanije, jer je Merkator S, koji zapošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenskog Mercatora. 

- Zbog stanja u Agrokoru imamo slične probleme i zato tražimo zajedničko rješenje - kazao je Ljajić.

Dogovor o tom rješenju, kaže, nije uperen protiv nikoga već je doprinos stabilizaciji Agrokora.

- Bit ćemo u svakodnevnoj komunikaciji i preduzimati zajedničke akcije. Spremni smo razgovarati s predstavncima hrvatske vlade, kako bi se tamo rješila kriza Agrokora i da to ne bude na štetu tvrtki kćeri - rekao je Ljajić.

U sastavu Agrokora posluje više od 60 poduzeća u regiji sa oko 60.000 radnika. Taj hrvatski koncern u Srbiji je vlasnik firmi Merkator S, Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga s oko 11.000 zaposlenih.