Zakon o plinu BiH: U Beču završili svoj dio posla, čekaju se entiteti

Objavljeno: 11.01.17 u 20:57 Autor: A. Šarenkapa

Državna direkcija za električnu energiju (DERK), u okviru koje će biti uspostavljen odjel za pitanje plina u BiH, bit će zadužena za izradu metodologije određivanja tarifa, kako u distribuciji, tako i pri korištenju tranzitnih kapaciteta. 

Kopač: zakon mora biti usvojen do kraja marta FOTO: ARHIV
Kopač: zakon mora biti usvojen do kraja marta FOTO: ARHIV

To znači da će DERK odrediti koji se sve elementi trebaju koristiti prilikom određivanja cijene plina. Uzgred, ti elementi, poput nabavne cijene, troškova transporta, vrijednosti dolara i slično, su već odavno u upotrebi.

Samu visinu tarifa određivat će entiteti. U njihovoj nadležnosti će biti i izdavanje dozvola za promet plinom u BiH, kazao je za Faktor direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Ovo su osnovna rješenja koja je pripremila Energetska zajednica, kako bi se konačno donio zakon kojim bi se pitanje plina regulisalo na državnom nivou. Posljednju verziju teksta su iz Beča, iz Energetske zajednice, u BiH uputili u posljednjoj sedmici 2016. godine i ona se trenutno nalazi u entitetskim ministarstvima energetike, industrije i rudarstva. Ova dva ministarstva trebaju dati svoje pozitivno mišljenje na tekst zakona, prije nego što on bude upućen u proceduru usvajanja na državnom nivou.

- Radilo se tek o prilagođavanju manjih tehničkih detalja. Sam tekst zakona je, uglavnom, jednak prijedlogu o kojem smo se manje-više usaglasili u junu prošle godine. Zbog toga očekujem da će ovaj prijedlog kojeg smo sada pripremili, biti i usvojen. Podsjećam da BiH ima rok da do kraja marta usvoji ovaj zakon, kako ne bi bile vraćene sankcije koje su privremeno ukinute u oktobru prošle godine - kazao je Kopač za Faktor.

Iako Kopač zvuči prilično optimistično, treba podsjetiti da već godinu dana traje priča u stilu "sva pitanja smo riješili, ostali su samo još neki tehnički detalji da ih usaglasimo", a zakon još nije došao ni na sjednicu Vijeća ministara, a kamoli na Parlament. Treba reći i to da ministar energetike, industrije i rudarstva Petar Đokić uvijek nađe način da od "tehničkog detalja" napravi krupan problem kojim blokira usvajanje zakona.