Bez detalja

Zakonodavci u SAD-u postigli dogovor da bi izbjegli novu blokadu vlade

Objavljeno: 12.02.2019. u 09:07

Trumpova potražnja 5,7 milijardi dolara za izgradnju graničnog zida je izazvala 35-dnevnu parcijalnu finansijsku blokadu vlade koja je završila prošlog mjeseca, a da nije dobio novac za izgradnju zida

Donald Trump

Nekoliko pregovarača iz demokratske i republikanske partije u američkom Kongresu postiglo je principijelni dogovor o finansiranju vlade i granične sigurnosti, čime su izbjegli novo zatvaranje vlade krajem ove sedmice. Međutim, niko od pregovarača nije iznosio detalje o sporazumu, niti se izjasnio o tome hoće li predsjednik SAD-a Donald Trump dobiti sav novac koji traži za izgradnju zida duž granice sa Meksikom, objavile su agencije.

Trumpova potražnja 5,7 milijardi dolara za izgradnju graničnog zida je izazvala 35-dnevnu parcijalnu finansijsku blokadu vlade koja je završila prošlog mjeseca, a da nije dobio novac za izgradnju zida. Američki predsjednik se složio da ponovo otvori vladu na tri sedmice kako bi omogućio kongresnim pregovaračima da nađu kompromis o njenom finansiranju do kraja fiskalne godine, koja završava 30. septembra, s ciljem sprečavanja nove finansijske blokade vlade SAD-a.

Trump je sinoć na skupu u Teksasu rekao da će zid ka Meksiku spriječiti ljude da ilegalno ulaze u SAD. On, dodao je, neće odustati od svog obećanja da izgradi zid na granici sa Meksikom.

-Gradimo zid u svakom slučaju - rekao je Tramp na skupu u Teksasu, u vrijeme kada je objavljeno da je postignut principijelni dogovor o finansiranju vlade i izbjegavanju novog zatvaranja vlade.

Trump, međutim, nije rekao da li će podržati sporazum.

Izvor:   Faktor/Agencije

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije