open-navfaktor-logo
search
Potočari
Zamjenik turskog ministra kulture Serdar Cam i delegacija odali počast žrtvama genocida
Zamjenik ministra turizma i kulture Republike Turske Serdar Cam, u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, posjetio je mezarje u Potočarima i odao počast žrtvama.
10.07.2021. u 13:49
get url
text

On će u toku dana prisustvovati i programu predstavljanja idejnog projekta "Muzej žrtava genocida", kao i otvaranju renoviranog krova bivše Fabrike akumulatora, koji je obnovila Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Zajedno s Camom, mezarje je posjetio i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

Ujedno, Memorijalni centar Srebreica danas je domaćin dvije izložbe, u prostoru bivše Fabrike akumulatora. Radi se o izložbama koje su dio zvaničnog programa obilježavanja 26. godišnjice genocida - "Duh doma", koja je realizirana zajedno sa Memorijalnim centrom i Centrom za postkonfliktna istraživanja i direktoricom Velmom Šarić, a koju je potpomoglo federalno Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, te izložba "Gradim kuću sjećanja", autora Ismeta Lisice, koja sadrži 12 ćilima koje su tkale preživjele žene genocida, članice BOSFAM-a Tuzla, i poklonile Memorijalnom centru 2020. godine.

Zamjenik turskog ministra turizma i kulture Serdar Cam, u Bosnu i Hercegovinu doputovao je u petak, a u Sarajevu je obišao Mezarje "Kovači" te prisustvovao otvorenju biblioteke Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čiju obnovu i opremanje je realizirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Cam je u petak otvorio i radionicu KUD "Baščaršija", koju je obnovila TIKA i donirala potrebnu opremu.

Zamjenik turskog ministra će s delegacijom prisustvovati i ispraćaju 19 žrtava genocida u Srebrenici, kojima će se u nedjelju, 11. jula, klanjati kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.