Zanimljivo istraživanje: Poražavajuća statistika kiparskih klubova nije pomogla Zmajevima

Objavljeno: 13.10.17 u 13:43

Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) nedavno je objavio zvanične rezultate zanimljivog istraživanja koje se tiče broja stranaca u evropskim fudbalskim klubovima.

Reprezentacija Kipra nadigrala je BiH uprkos velikom broju stranaca koji igra u tamošnjem šampionatu FOTO: EPA
Reprezentacija Kipra nadigrala je BiH uprkos velikom broju stranaca koji igra u tamošnjem šampionatu FOTO: EPA

Naravno prava je rijetkost da je bh. klubovi ili PLBiH nađu u ovakvim istraživanjima, a ono što je zanimljivo jeste da su kiparski timovi u samom vrhu ovoga istraživanja.

Tako prema broju stranaca u svojim sastavima čak pet timova s Kipra nalazi se među deset klubova s najvećim postotkom stranaca u svojim redovima.

U Apollonu iz Limassola čak 98,9 posto igračkog kadra čine stranci. U Anorthosisu, koji je drugi na ovoj listi, 95,3 posto rostera otpada na strane fudbalere, dok taj prosjek u AEK-u iz Larnake iznosi 91,5.

Slijede Galatasaray (90,6 posto), Chelsea (90,4 posto), APOEL (88 posto), Karabukspor (87,8 posto), Pafos (87 posto), Bešiktaš (86,9 posto), a listu deset timova s najviše stranaca u sastavu zaključuje Ludogorets (86,7 posto).

Među 27 timova s najviše stranaca nalaze se i ekipe za koje nastupaju bh. reprezentativci. Jedan od stranaca koji u sastavu Genta čine 84,6 posto je Danijel Milićević. Gojko Cimirot i fudbaleri koji nisu Grci čine 84,4 posto igračkog kadra PAOK-a.

U sastavu Arsenala za koji nastupa Sead Kolašinac je 84,1 posto stranaca, dok taj postotak u Laziju, čiji je kapiten Senad Lulić, iznosi 80,1 posto.