Zanimljivo objašnjenje: Evo zašto hirurzi nose zelenu odjeću

Objavljeno: 17.02.17 u 16:25

Odjeća ljekara, pa čak i hirurška odijela u operacionoj sali, nekada su bila bijela što je znak sterilnosti i čistoće.

Zelena boja komplementarna je crvenoj, odnosni boji krvi, što djeluje pogodno na oko  FOTO: ILUSTRACIJA
Zelena boja komplementarna je crvenoj, odnosni boji krvi, što djeluje pogodno na oko FOTO: ILUSTRACIJA

Međutim, početkom 20. stoljeća jedan utjecajni ljekar je bijele mantile zamijenio zelenim jer je ta boja ugodnija za oči i to iz dva razloga.

Naime, zelena boja komplementarna je crvenoj, odnosni boji krvi, što djeluje pogodno na oko s obzirom na to da se hirurzi u operacionoj sali moraju fokusirati na krv.

Primjera radi, ukoliko hirurg kontinuirano gleda neku stvar koja je crvena i ružičasta, njegov mozak postaje neosjetljiv na različitost tih boja. No, ako s vremena na vrijeme svrati pogled na nešto zeleno, zadržava osjetljivost na crvenu boju, objašnjava psiholog John Werner sa Univerziteta u Kaliforniji.

Druga stvar je što konstantna fokusiranost na crvenu boju može prouzrokovati odbljeske kada se pogled uperi prema bijelim površinama, slično mrljama koje vidite kad neko u vašem smjeru uperi blic fotoaparata ili kada pogledate u snijeg nakon što ste gledali u sunce.

Stoga bijele površine mogu dekoncentrirati operacijsku ekipu čiji fokus mora biti na oštećenjima u tijelu.
Ali ako ljekar pogled usmjeri u zeleno ili plavo odijelo, mrlje koje se inače pojavljuju pri pogledu na bijeli mantil odmah iščeznu i ne odvraćaju im pažnju.

To su razlozi zbog kojih vam zelena hirurška odijela mogu spasiti život.