open-navfaktor-logo
search
Bitno je veselje i druženje
Zanimljivo takmičenje u Čapljini: Jozo Šimović i njegov Eustahije pobijedili u utrci magaraca
U sklopu aktivnosti kojim se obilježavaju božićni i novogodišnji praznici u Hercegovini, u Mogorjelu kod Čapljine održana je druga utrka Djeda Mrazova na magarcima. Organizator je bio Konjički klub "Vranac", a pobijedio je Josip Šimović i njegov magarac Eustahije, koji je trijumfovao i na prošlogodišnjoj utrci.
18.12.2022. u 14:41
get url
text
Utrka magaraca, Čapljina
Utrka magaraca, Čapljina

Na ovogodišnjoj utrci učestvovali su vlasnici magaraca preodjeveni u Djeda Mrazove i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, za razliku od prve, prošlogodišnje utrke, na kojoj su učestvovali samo trkači iz Čapljine.

- Ovo je već druga godina da se organizuje takmičenje. Ovaj običaj postoji i u Hrvatskoj, te smo se odlučili da isto organizujemo sa našim ljubimcima. Čitavu smo se godinu pripremali. Trčalo se u dva kruga. Bitno je trenirati sa magarcem. Ove godine je bila jača konkurencija nego prošle - izjavio je pobjednik Šimović.

U Konjičkom klubu "Vranac" došli su na ideju da organizuju ovakvu utrk u vremenu pandemije koronavirusa. U utrka je i jedna od manifestacija koje obogaćuju advent u Čapljini.

- Motiv je ljudi da se provesele i druže. Imali smo magarce i slučajno smo došli na ideju da prošle godine u adventsko vrijeme priredimo nešto neobično. Prošle godine je bilo super, a ove se nadamo da će biti još bolje. Imamo takmičare iz Mostara, Ljubuškog i Čapljine. Trebalo ih je biti 11, ali je na kraju ipak tu njih osam - rekao je Ivan Dragičević iz Konjičkog kluba "Vranac".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.