open-navfaktor-logo
search
Fudbaler Barcelone
Zanimljivosti iz života najboljeg mladog fudbalera na svijetu
Pedro González López zvani Pedri, fudbaler Barcelone, rođen 2002. godine, osvojio je nagradu za najboljeg mladog fudbalera na svijetu u izboru France Footballa.
30.11.2021. u 12:15
get url
text

Prije pet dana ovaj mladi fudbaler je napunio 19 godina. Jučer je dobio najbolji mogući rođendanski poklon koji je zaslužio zahvaljujući svom talentu i posvećenosti: nagradu Kopa, Zlatnu loptu za igrače mlađe od 21 godine.

Bio je i kandidat za Zlatnu loptu, onu koja je na kraju sedmi put pripala njegovom uzoru i bivšem saigraču Lionelu Messiju. 

Barcelona ga je kupila za 5 miliona eura 2019. godine iz Las Palmasa. Katalonski klub je u ugovoru na njega stavio otkupnu klauzulu od milijardu eura.

Pedri je prošle sezone odigrao ukupno 75 zvaničnih utakmica u La Ligi, Kupu kralja, Superkupu Španije, Ligi prvaka, Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Pedri govori da se igrajući fudbal zabavlja "kao dijete", uprkos pritisku koji se sve više osjeća. Međutim, on ima svoje pobjedničko oružje da se suoči sa svime i zauvijek ostane onaj dječak koji je igrao fudbal na ulici sa svojim bratom u Teguesteu, gradu koji ima manje od 10 hiljada stanovnika u blizini Tenerifea, na Kanarskim otocima. 

Porodica je možda i najveće oružje za Pedrija: roditelji i brat Fernando, koji je po profesiji kuhar, podržavaju ga, ali se istovremeno trude da ostane na zemlji.

U poređenju sa mnogim svojim vršnjacima, Pedri je zreo momak. Primjer osobe koja stoji na zemlji i koristi društvene mreže tek toliko da s vremena na vrijeme nešto podijeli sa fanovima ili ispoštuje sponzorske obaveze.

Za njega je važno da ostane skroman.

- Vjerujem da izgubiti poniznost i prestati biti svoj znači izgubiti i sebe kao fudbalera. Imam oca i brata koji mi daju savjete i tjeraju me da letim nisko - izjavio je mladi fudbaler.

Na pitanje koja je njegova tajna, Pedri odgovara da su to banane. Mlada zvijezda je rekla da su joj banane oduvijek bile omiljeno voće i jedan od najvećih izvora energije. Osim toga, zahvaljujući sponzoru i španskoj federaciji banaka hrane, Pedri je sa kolegama iz reprezentacije dao donaciju od 80 hiljada kg banana. Pedri je također vrlo pažljiv prema okolišu i aktivnost koju radi svaki put kada ode na plažu jeste prikupljanje svega što može utjecati na zagađenje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.