open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
"Žao mi je, kajem se": Zdravko Raca priznao da je ubio sestru prema kojoj je ispalio osam metaka
Zdravko Raca (60) priznao je danas u Okružnom sudu Banja Luka ubistvo sestre Mirjane Wagner u junu ove godine u mjestu Obodnik kod Kotor-Varoši.  
21.09.2022. u 15:33
get url
text

Sud je prihvatio priznanje i izricanje presude zakazao za ponedjeljak. 

- Žao mi je, puno se kajem - kazao je optuženi.

Prema navodima iz optužnice ubistvu je prethodila svađa oko imovine koju su brat i sestra trebali podijeliti iza pokojnog oca, a Raca je kobnog dana bio u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,96 promila.

Oko 13.30 sati je ušao u svoju kuću i sa regala u spavaćoj sobi uzeo pištolj marke "Crvena zastava M57", napunio ga mecima i stavio iza pojasa, a potom se uputio do kuće pokojnog oca gdje je u hodniku uočio sestru.

- Obratio joj se riječima: "Znaš li šta si mi uradila?", nakon čega je izvadio pištolj iza pojasa, repetirao ga i u pravcu oštećene ispalio osam metaka - navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je bio svjestan da će time prouzrokovati njenu smrt. Wagner je pogodilo više metaka i nanesene su joj brojne povrede među kojima i u predjelu grudnog koša, te je odmah preminula usljed masivnog unutrašnjeg krvarenja.

Okružni javni tužilac je istakao da su otežavajuće okolnosti bezobzirnost i upornost u izvršenju krivičnog djela, te zatražio kažnjavanje u granicama propisanim zakonom.

- Djelo je počinjeno sa direktnim umišljajem - kazao je tužilac Igor Cimeša.

Odbrana je istakla da je olakšavajuća okolnost što optuženi nikada nije kažnjavan, pa čak ni prekršajno, kao i priznanje krivice što je doprinijelo brzini i ekonomičnosti postupka.

- Predlažemo da sud donese odluku o sankciji po zakonu - dodao je advokat Milan Rosić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.