navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnici utvrdili

Zapadnjačka prehrana bogata masnoćama povezana je sa hroničnom boli

Zapadnjačka prehrana povezuje se s mnogim bolestima, a sada se na popis može dodati i hronična bol, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Objavljeno: 24.06.2021. u 19:30
get url
text

Masnoće su korisne za zdravlje, ali u prevelikoj mjeri mogu biti štetne. Većina ljudi jede previše omega-6 masnih kiselina, a nedovoljno omega-3.

Novo istraživanje proučavalo je potencijalni utjecaj omega-6 masti na neuropatsku bol kod ljudi s dijabetesom i drugim stanjima.

Naučnici Zdravstvenog naučnog centra Univerziteta u Teksasu iz San Antonija proučavali su ulogu omega-6 masnih kiselina kod bolnih stanja i utvrdili da izgleda da te masne kiseline izazivaju bol i upalu.

Obilje omega-6 masnih kiselina u tipičnoj zapadnjačkoj prehrani značajan su rizični faktor i za upalnu i za neuropatsku bol, navodi se u saopćenju naučnika.

Poznato je da su dijabetes, autoimuni poremećaji i kardiovaskularne bolesti povezani s prehrambenim navikama, podsjećaju naučnici.

Ali prekomjerno konzumiranje omega-6 masnoća, koje se pretežno nalaze u procesuiranoj hrani, nije proučavano kad je riječ o samim tim kiselinama i njihovoj ulozi u boli.

Tim naučnika s Odsjeka za hemiju i neurologiju Zdravstvenog sistema za veterane Južnog Teksasa na čelu s Jacobom Boydom proučavalo je polinezasićene masne kiseline kod miševa i ljudi.

Premda su omega-6 i omega-3 masne kiseline esencijalne za zdravlje, novo istraživanje sugerira da bi prevaga omega-6 kiselina mogla imati štetne posljedice.

Petogodišnje istraživanje objavljeno je u junskom izdanju časopisa "Nature Metabolism."

Omega-6 kiseline uglavnom se nalaze u hrani s biljnim uljima i korisne su do određene mjere.

- Ali zapadnjačka prehrana povezana s pretilošću karakterizirana je puno većom količinom tih kiselina u hrani, od kukuruznog čipsa do kolutića od luka, nego zdravim omega-3 kiselinama, koje se nalaze u ribi i izvorima kao što su lanene sjemenke i orasi - navode naučnici i dodaju:

- Općenito, nezdrava hrana bogata omega-6 kiselinama uključuje procesuirane grickalice, fast-food, kolače i masno i suho meso. Promjena takvih loših prehrambenih navika i povećanje unosa omega-3 kiselina "jako smanjuje ta bolna stanja," utvrdili su stručnjaci.

Također, autori su dokazali da su "nivoi omega-6 lipida u koži kod pacijenata s neuropatskom boli, povezanom s dijabetesom tipa 2, jako povezane s prijavljenim nivoima boli i potrebom uzimanja analgetika."

Potrebna su dalja istraživanja, ali ovaj rad mogao bi postaviti "temelje za nova klinička istraživanja i u konačnici otvoriti nove puteve za kliničko liječenje neuropatija," navode naučnici Aidan McGinnis i Ru-Rong Ji sa Univerziteta Duke u pratećem uvodniku.