Zapalio kuće tetke i komšije: Podignuta optužnica protiv piromana iz Brčkog

Objavljeno: 18.05.17 u 16:05

Osnovni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Tomića (26) iz Dubrava kod Brčkog, koja ga tereti da je prije tri mjeseca u Dubravama podmetnuo požare u dvije porodične kuće koje su u unutrašnjosti potpuno izgorjele. 

Osnovni sud u Brčkom, FOTO: ARHIV
Osnovni sud u Brčkom, FOTO: ARHIV

Tomić je također optužen da je podmetanjem požara u tim kućama ugrozio i ostale obližnje nastanjene objekte čime je izazvao opasnost po život ljudi i imovinu većeg obima.

- Tomiću je i nakon potvrđivanja optužnice pred Osnovnim sudom u Brčkom produžen pritvor za još dva mjeseca, koji mu je zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta određen odmah na početku istrage - kazali su iz brčanskog Tužilaštva.

Prema optužnici, Tomić tereti se da je 19. februara ove godine u Dubravama, jugozapadno od Brčkog, tokom noći podmetnuo požare u dvije kuće, čiji se vlasnici nalaze u inostranstvu. Potvrđena je osnovana sumnja da je Tomić podmetnuo požar najprije u kući Marka Mendeša oko 2.30 sati, a dva sata kasnije u kući svoje tetke Marije Tomić, u kojoj je jedno vrijeme i stanovao.

- Nakon toga, plamena stihija zahvatila je kompletnu unutrašnjost kuća uzrokujući štetu na samim objektima i namještaju od preko 150.000 maraka - navodi se u optužnici.

Sumnja se da je optuženi u obje kuće požare podmetnuo na po pet različitih mjesta, koji su usljed spajanja pojedinih centara požara počeli da se razvijaju u požare veće snage i površine ugrožavajući i ostale obližnje kuće u ovom Dubravama.

Sud je ocijenio da dalje postoji opasnost da bi optuženi mogao pobjeći i ponoviti krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice.

- Tužilaštvo je osiguralo i uz optužnicu dostavilo na daljnji krivični postupak blizu 200 dokaza, prikupljenih tokom manje od tri mjeseca istrage, na kojima zasniva optužbe za krivična djela paljevine i izazivanja opće opasnosti. Za prvo je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina, a za drugo istovrsna kazna u trajanju od tri mjeseca do tri godine - naveli su iz Tužilaštva. 

Tomić je u ljeto 2007. godine sa dva hica iz pištolja ubio Maru Mrkonjić (29), a potom njeno tijelo odvukao u kukuruzište. Krv je na putu tada primijetio slučajni prolaznik, pa je žrtva nađena.

Prije nego što je otkriven, Tomić je posmatrao policijski uviđaj na mjestu zločina. U to doba imao je samo 17 godina, pa se proces protiv njega vodio po zakonu o maloljetnicima i bio je zatvoren za javnost. 

Tomić je nedavno odslužio kaznu za ubistvo sugrađanke.